Starptautiska žurnālistikas pētījuma ietvaros atrasts slepens ofšora kompāniju tīkls, caur kuru izgājuši aptuveni divi miljardi dolāru, kas saistīti ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, teikts svētdien publicētā ziņojumā.

Starptautiskā žurnālistisko pētījumu konsorcija (ICIJ) ziņojuma izstrādē par pasaules elites slepenajiem kontiem piedalījās 380 žurnālisti no gandrīz 80 valstīm, kas pie projekta strādāja aptuveni gadu.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārds tiešā veidā nefigurē nevienā no dokumentiem, taču dati liecina, ka prezidenta "draugi" ir nopelnījuši miljonus darījumos, kas nebūtu iespējami bez viņa svētības, secināts ziņojumā.

28. martā Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka pret prezidentu tiek gatavota informatīva kampaņa, kas pretendēs uz sensācijas statusu. Par to tapis zināms no pieprasījumiem, ko žurnālisti nosūtījuši Kremlim, atgādina neatkarīgā televīzija "Dožģ".

Peskovs toreiz pastāstīja, ka vienu pieprasījumu iesūtīja ICIJ - starptautiskā nekomerciālā organizācija. Žurnālistus interesējusi informācija par pašu Putinu, viņa ģimeni, bērnības draugiem un uzņēmējiem (Kovaļčuks un Rotenbergs), par "kaut kādām ofšoru kompānijām un biznesmeņiem, ko Putins nekad nav redzējis".

Otrs pieprasījums bijis no "visumā zināmas starptautiskās informācijas aģentūras", kuras nosaukumu Peskovs neatklāja. Toties viņš atklāja Putinam uzdotos jautājumus: "Vai tiesa, ka jūsu uzkrātā turība ir lielāka par 40 miljardiem dolāru, vai tiesa, ka jums pieder milzīgas rezidences, megajahtas un citi aktīvi?"

Pētījumā teikts, ka Putins uztur ciešas saites ar Sergeju Rolduginu, kurš nodarbojas ar biznesu, kas patiesībā "nav nekas cits, kā prezidenta mahinācijas".

31. martā Peskovs atkal atgriezās pie informatīvās kampaņas tēmas, norāda "Dožģ". "Mēs esam pārliecināti, ka tamlīdzīgas kampaņas tiks turpinātas," paziņoja Peskovs. "Runa ir par kampaņu, kas saistīta ar mēģinājumu sašūpot situāciju valstī, diskreditējot vadību, pirmkārt prezidentu. Un tādā veidā ietekmēt situāciju valstī un vēlēšanu procesu," skaidroja Peskovs.

Tajā pašā dienā aģentūra "Reuters" publicēja rakstu par miljardiera Arkādija Rotenberga partneri Grigoriju Bajevski, kurš pārdevis vai nodevis īpašumus vairākām sievietēm, "kas saistītas ar Vladimiru Putinu".

Foto: Reuters/Scanpix

Mazpazīstamais uzņēmējs no Sanktpēterburgas nodevis savus īpašumus sievietēm, starp kurām ir Katerina Tihonova (tiek uzskatīta par Putina jaunāko meitu), divas bijušās Valsts domes deputātes Alīnas Kabajevas (klīda runas par vingrotājas romānu ar Putinu) radinieces un studente Alisa Harčeva, kura pozēja kalendāram par godu Putina dzimšanas dienai.

Šie īpašumi it kā atradušies elitāros kompleksos Maskavā un tās apkārtnē. Prezidenta sekretārs Peskovs aģentūrai "Reuters" komentējis: "Mēs neko nezinām par to, kas ir šis cilvēks [Bajevskis]. Prezidents ar viņu nav pazīstams."

Pētījuma daļu par Putinu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!