Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais Francijas premjers un ārlietu ministrs Alēns Žipē par spīti lielajam spiedienam atteicies kļūt par konservatīvo spēku kandidātu uz Francijas prezidenta amatu sava partijas biedra Fransuā Fijona vietā, ziņo BBC. Žipē pirmdien paziņoja, ka negrasās kandidēt vēlēšanās.

Vēl pērnā gada oktobrī konservatīvo iekšējās priekšvēlēšanās Žipē tika uzskatīts par galveno politiskā spēka favorītu. Tomēr jau novembra beigās notiekošajā konservatīvo nometnes priekšvēlēšanu otrajā kārtā ar 69,5% vēlētāju atbalstu viņu pārspēja cits bijušais Francijas premjerministrs Fijons. Žipē ieguva 30,5% balsu.

Savukārt pēc apsūdzību parādīšanās pret Fijonu, viņš strauji zaudējis atbalstu gan partijā, gan Francijā kopumā. No viņa novērsušies pat vairāki viņa pirmsvēlēšanu kampaņas rīkotāji un lielākie atbalstītāji.

Viņš tiek apsūdzēts par savas sievas algošanu no nodokļu maksātāju naudas par darbu, ko viņa nemaz nav veikusi. Fijons atzinis, ka pieļāvis kļūdu nodarbinot savu sievu Penelopi Fijonu, tomēr apsūdzības likumu pārkāpšanā noliedz.

Viņa sieva paziņojusi, ka darbs vīra labā bijis "legāls un deklarēts". Tāpat viņa norādījusi, ka, ja viņa nebūtu veikusi šo darbu, tad viņas vīram nāktos algot kādu citu.

Nedēļas nogalē vairāki tūkstoši cilvēku pēc Fijona aicinājuma izgāja demonstrācijā Parīzes ielās, atbalstot viņa kandidatūru. Vienlaikus notika arī Fijona pretinieku demonstrācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!