Eiropas Savienības Konventa vadītājs Žiskārs d'Estēns piektdien publicētā intervijā izteicies, ka Turcija nav Eiropas valsts un tās uzņemšana ES būtu "Eiropas Savienības gals".
Bijušais Francijas prezidents, kura vadītais Konvents izstrādā ES nākotnes institucionālo reformu stratēģiju, laikrakstam "Le Monde" teica, ka tie, kas atbalsta Turcijas kandidēšanu uz iestāju ES, ir "Eiropas Savienības pretinieki".

"Tās [Turcijas] galvaspilsēta neatrodas Eiropā, 95 procenti tās iedzīvotāju dzīvo ārpus Eiropas, tā nav Eiropas valsts," uzsvēra Žiskārs d'Estēns. Uz jautājumu, kādas sekas būtu Turcijas uzņemšanai ES, viņš atbildēja: "Manuprāt, tas būtu Eiropas Savienības gals."

Turcija, kas 1999. gadā ieguva oficiālo ES kandidātvalsts statusu, vēlas, lai decembrī ES augstākā līmeņa sanāksmē Kopenhāgenā, kur tiks pabeigtas sarunas ar 10 vadošajām kandidātvalstīm, tiktu paziņots konkrēts datums, kad Turcija varēs sākt iestāšanās sarunas.

Brisele līdz šim atteikusies sākt sarunas ar Ankaru par Turcijas uzņemšanu blokā, jo Turcija nav izpildījusi ES prasības cilvēktiesību ievērošanas jomā.

Komentējot Žiskāra d'Estēna laikrakstā "Le Monde" pausto viedokli, Eiropas Komisijas pārstāvis sakariem ar presi Žans Kristofs Filorī sacīja: "Man nav ne mazākās vēlēšanās sākt pingponga maču ar Žiskāra de Estēna kungu."

Bet, atbildot uz reportieru jautājumu, vai Turcijas iestāšanās tiešām nozīmēs ES beigas, Filorī sacīja: "Atbilde ir nē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!