Foto: Publicitātes attēli

Ukrainas Militārās izlūkošanas dienesta jauno emblēmu, kurā attēlota pūce ar zobenu, kas vērsts pret kartē iezīmētu Krievijas teritoriju, Maskavā vērtē kā agresiju un "ornitoloģisku problēmu".

Fotogrāfijas ar izlūkdienesta jauno logo plašākā sabiedrībā pamanītas pēc tam, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko pagājušajā nedēļā iepazīstināja sabiedrību ar jauno Militārās izlūkošanas vadītāju.

Foto: Publicitātes attēli

Dienesta emblēmā redzama pūce, kas nagos tur zobenu. Tā smaile karājas virs Krievijas kontūras. Logo apakšā ir latīņu valodas devīze "Sapiens dominabitur astris" jeb "Prāts valdīs pār zvaigznēm".

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins jauno emblēmu nosaucis par idiotisku un norādījis, ka devīze "Ukraina pāri visam" viņam atgādina par trīsdesmitajiem gadiem nacistiskajā Vācijā, raksta "Ukraine Today".

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas runassieva Marija Zaharova atzīmēja, ka Ukrainai pie visa esošā uzradusies vēl viena problēma - ornitoloģiskā. "Acīmredzot, kad aizlidoja visi zelta ērgļi, pie ieročiem nācās ķerties pūcēm," Zaharovu citē "Ren.tv".

Foto: Sputnik/Scanpix

Tā ir acīmredzama norāde uz policijas specvienību "Berkut" ("Zelta ērglis" tulkojumā), kura Ukrainā tika izformēta 2014. gadā pēc vardarbīgās vēršanās pret demonstrantiem Kijevas Neatkarības laukumā, un kuras darbiniekiem Krievija piedāvāja piešķirt pilsonību.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas parlamenta starptautisko lietu komisijas vadītājs Konstantīns Kosačevs tikmēr emblēmā ir saskatījis esošās Ukrainas valdības agresiju pret Krieviju. "Tas nozīmē, ka Ukrainas politikas attiecībā pret Krieviju būtība ir agresivitāte, naidīgums, vēlēšanās dot triecienu," viņu citē "Ren.tv". Politiķis pauž cerību, ka šis simbols netiks izmantots ilgi.

Krievijas Valsts domes deputāts Vitālijs Milonovs to uzskata par militāru izaicinājumu Krievijai un pieprasa Kijevas paskaidrojumus, ziņo "Ukraine Today".

Savukārt parlamenta vicespīkere Irina Jarovaja uzskata, ka Eiropas Savienībai (ES) ir jāpievērš uzmanība šim jautājumam un jāveic logo juridiskā ekspertīze. Tāpat viņa atzīmē, ka emblēma ir "valsts ekstrēmisma" tiešs pierādījums, ziņo "Ren.tv".

Reaģējot uz jaunās emblēmas izraisīto rezonansi, Ukrainas žurnālists un organizācijas "Informācijas pretestība" vadītājs Dmitrijs Timčuks savā "Facebook" kontā raksta, ka var dot vēl vienu norādi Krievijas medijiem.
"Pūce dabā ēd sikspārņus. Sikspārnis ir Krievijas Federācijas militārās izlūkošanas simbols," atzīmē Timčuks.

Tikmēr sociālo tīklu jokdari pasvītro, ka pūci ar zobenu Ukraina aizguvusi no padomju laiku pasaku multiplikācijas filmas.

Interneta lietotāju uzmanību izpelnījusies arī Ukrainas Drošības dienesta (UDD) Pretizlūkošanas nodaļas jaunā emblēma, kurā attēlots ērglis ar nagos satvertu čūsku, kuras divas galvas atgādina Krievijas ģerboņa divgalvaino tēlu.

Foto: Publicitātes attēli

Vēstīts, ka 2014. gada pavasarī Krievija anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un atbalsta bruņotu separātistu kaujinieku kustību Ukrainas Austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!