Ceturtdienas vakarā gaisa spēku bāzē Lietuvas ziemeļos nosēdās divi Polijas iznīcinātāji "Mig-29", Polijai gatavojoties kļūt par pirmo bijušā Varšavas bloka valsti, kas kā NATO dalībvalsts uzņemsies patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā.
Paredzēts, ka vēl divi poļu iznīcinātāji Zokņu gaisa kara spēku bāzē pie Šauļiem ieradīsies piektdien, teikts Lietuvas Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Piektdien Zokņu bāzē paredzēta arī svinīga ceremonija, taču oficiāli Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu Polija no ASV pārņems tikai sestdien.

Polijas gaisa kara spēku vienība varētu būt mazākā, kas piedalījusies šajā NATO misijā. Plānots, ka Lietuvas karabāzē ieradīsies 70 cilvēku militārais personāls.

Tā kā neviena no Baltijas valstīm nespēj pati aizsargāt savu gaisa telpu, kopš 2004.gada pavasara šo uzdevumu pilda piloti no NATO valstīm, kas izvietoti Zokņu gaisa kara spēku bāzē.

Oktobra sākumā misiju pārņēma amerikāņu karavīri. Baltijas valstu gaisa telpu jau apsargājuši kontingenti no Beļģijas, Dānijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Nīderlandes un Vācijas.

Pēc trīs mēnešiem Polijas gaisa spēki šo misiju nodos kolēģiem no Turcijas, kam sekos spānieši un beļģi.

Pagaidām nav skaidrs, kuras valstis turpinās šo misiju pēc tam, jo to joprojām uzskata par pagaidu pasākumu. Dažas NATO valstis skeptiski raugās uz priekšlikumiem padarīt šo misiju pastāvīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!