Krievijas jaunais premjerministrs Viktors Zubkovs pirmajā viņa vadītajā valdības sēdē ceturtdien demonstrēja skarbu padomju laiku vadības stilu, bļaujot uz ministriem, kuri netiek pietiekami labi galā ar saviem pienākumiem, un vienu sēdes dalībnieku nodēvējot par biedru.
Ieceļot Zubkovu premjera amatā, prezidents Vladimirs Putins viņam uzlika par pienākumu nodrošināt, lai Ministru kabinets "tikšķētu kā Šveices pulkstenis".

Ceturtdienas sēdē Zubkovs izskatījās pārliecinoši, ļaujot noprast, ka nepieļaus atslābumu valdības darbā.

"Dažās jomās mēs esam pavirzījušies uz priekšu, turpretim citās darbs ir kļuvis gausāks vai arī apstājies pavisam," ar bargu sejas izteiksmi paziņoja jaunais premjers.

"Es vēlos jums atgādināt par jūsu personīgo atbildību," brīdināja Zubkovs.

Kaut gan iepriekš Zubkovs devis mājienus, ka Ministru kabinetā sagaidāmas pārmaiņas, un daži laikraksti jau izvirzījuši hipotēzes, ka pirmais "reformu upuris" būs ekonomikas ministrs Germans Grefs, ceturtdienas sēdē par "kadru maiņām" valdībā runāts netika.

Apstiprinot savu Putina lojālā sekotāja reputāciju, jaunais premjers uzsvēra, ka nepieļaus novirzi no Kremļa līnijas.

"Kurš uzdrošinās veikt izmaiņas prezidenta pavēlēs?" - Zubkovs jautāja ietekmīgajam transporta ministram Jurijam Levitinam, kad tika apspriesti papildinājumi likumprojektā par jūras ostām.

"Kurš šeit ir no finanšu departamenta?" - paaugstinātā balsī izsaucās Zubkovs, sadusmots par to, ka zemestrīcē Sahalīnā cietušie savlaicīgi nav saņēmuši palīdzību.

Departamenta vadītāja Antona Drozdova mēģinājumi paskaidrot tika pārtraukti pusvārdā.

"Biedru Drozdovu vajadzētu nosūtīt komandējumā uz Sahalīnu un paturēt viņu tur tik ilgi, līdz cilvēki saņem naudu," Zubkovs sacīja vicepremjeram Sergejam Nariškinam.

Zubkovs premjerministra amatā ir iecelts neilgi pirms decembrī paredzētajām Krievijas parlamenta vēlēšanām, turklāt nākamā gada martā Krievijas vēlētāji balsos par nākamo valsts prezidentu.

Jaunākās versijas, kas cenšas izskaidrot negaidīto agrāk nepazīstamā birokrāta nokļūšanu augstajā amatā, spekulē, ka Zubkovam vajadzēs nodrošināt "Putina līniju" Kremļa politikā arī pēc tam, kad pašreizējais valsts vadītājs amatu būs pametis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!