Foto: AP/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) pirmais melnādainais prezidents Nelsons Mandela, kurš kopš sestdienas ar plaušu infekciju atrodas slimnīcā Pretorijā, “labāk reaģē” uz sniegto ārstniecību, par DĀR prezidenta Džeikoba Zumas trešdien teikto vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzrunā parlamentam Zuma paziņoja, ka ir priecīgs par Mandelas veselības progresu pēc "dažām sarežģītām dienām". 94 gadus vecais Mandela slimnīcā atrodas jau sesto dienu.

Trešdien sirgstošo sirmgalvi slimnīcā apciemoja viņa meita, mazmeitas un sieva. Ģimene izplatīja paziņojumu, kurā pauž "dziļu aizkustinājumu" par rūpēm, kādas tiek veltītas Mandelas veselībai.

Prezidents Zuma norādīja, ka trešdien aprit 49. gadadiena kopš aparteīda režīma tiesa piesprieda Mandelam mūža ieslodzījumu. "Lai gan mums joprojām ir daudz darāmā, mūsu valsts tagad ir daudz labāka vieta dzīvošanai nekā līdz 1994. gadam [Mandelas ievēlēšana par prezidentu]," akcentēja Zuma.

Vēl otrdien Zuma Mandelas stāvokli raksturoja kā "ļoti nopietnu, bet stabilu".

Jau vēstīts, ka 94 gadus veco Mandelu, kurš cieš no plaušu infekcijas, slimnīcā Pretorijā nogādāja sestdien. DĀR prezidenta Džeikoba Zumas birojs Mandelas stāvokli tad raksturoja kā "nopietnu, bet stabilu".

Pēdējo mēnešu laikā Mandela slimnīcā nogādāts jau vairākas reizes. Aprīlī ārsti sirmgalvim diagnosticēja plaušu karsoni un izvadīja šķidrumu no pacienta krūtīm.

Aparteīda režīma laikā Mandela 27 gadus pavadīja cietumā, kur sagandēja veselību un saslima ar tuberkulozi. Pēc iznākšanas no ieslodzījuma Mandela 1994. gadā kļuva par DĀR pirmo melnādaino prezidentu un amatā pavadīja līdz 1999. gadam.

2004. gadā Mandela paziņoja par aiziešanu no publiskās dzīves un reti parādījās sabiedrībā. Mājā Jonannesburgā par eksprezidenta veselību rūpējās mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!