Foto: AFP/Scanpix

No cietuma Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) pilsēta Keiptaunā, kur savulaik ieslodzījumā pavadīja cīnītājs pret aparteīdu Nelsons Mandela, žurku dēļ tiek evakuēti visi iemītnieki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lēmums par vairāk nekā 4000 ieslodzīto pārvešanu no Polsmūras uz citiem tuvējiem cietumiem pieņemts pēc tam, kad augustā no infekcijas, kas iegūstama saskarsmē ar žurku urīnu, mira divi cietumnieki.

Infekciju slimību nacionālā institūta pārbaudē tika konstatēts, ka cietums ir pārapdzīvots, bet notekas ir aizsērējušas, kas pakļauj cietumniekus riskam saskarties ar žurku urīnu.

Savukārt Policijas un cietumu cilvēktiesību komisija svētdien pauda satraukumu par to, ka cietumnieku skaits iestādē trīs reizes pārsniedz tā maksimālo kapacitāti.

Pēc 18 pavadītiem gadiem ieslodzījumā uz Robena salas 1982. gadā uz Polsmūras cietumu pārveda Nelsonu Mandelu, kuram bija piespriests mūža ieslodzījums par cīņu pret aparteīda varu.

Polsmūrā Mandela pavadīja sešus gadus. Pakļaujoties starptautiskam pašmāju un ārvalstu spiedienam, 1990. gadā DĀR valdība Mandelu, kurš bija kļuvis par simbolu cīņai ar aparteīdu, atbrīvoja.

1994. gadā Mandela kļuva par DĀR pirmo melnādaino prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!