Foto: AFP/Scanpix
Pazīstamais lietuviešu žurnālists, laikraksta "Lietuvos rytas apskatnieks Andrjus Užkalnis kliedējis visas neskaidrības ap Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Kremlim uzticīgo mediju nesenajiem izteikumiem, ka Lietuvā esot gatavoti kaujinieki, kas palīdzējuši sarīkot apvērsumu Ukrainā.

Šo domu Putins nedaudz miglaini izteica savā šīsnedēļas bēdīgi slavenajā preses konferencē, bet jau dažas dienas iepriekš to pašu apgalvoja Krievijas Federācijas Padomes spīkera vietnieks Jurijs Vorobjovs, runājot parlamenta augšpalātas sēdē, kurā tika apstiprināts Putina lūgums atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

Augsni šiem izteikumiem sagatavoja Krievijas televīzijas Pirmais kanāls, piedāvājot skatītājiem sižetu, kurā tika apgalvots, ka minētie kaujinieki esot gatavoti kādā lauku tūrisma kompleksā Lietuvā, netālu no Traķiem. Lai sižets izskatītos pārliecinošs, tajā bija parādīts kompleksa direktors, kas atteicis telekanāla žurnālistiem iespēju filmēt kādu tā teritorijā notiekošu semināru.

"Vēl nesen likās, ka tā varētu būt tikai Kremļa propagandistu kārtējā tukšā muldēšana, taču Užkaļņa bloga "protokolai.com" redakcija saņēmusi aploksni ar žūksnīti fotogrāfiju un slepenu paziņojumu, kurā pieminētie fakti runā paši par sevi," ceturtdien vēsta "Lrytas.lt".

"Jā, mēs viņus gatavojām. Tā kā Vladimirs Vladimirovičs mūs "atkodis" un jau zina, ka Lietuvā darbojas LITS ("Lithuanian International Terrorism School"), mēs nolēmām nelaist garām izdevību un pastāstīt par sevi plašāk. Kā mēdz teikt, vairs jau tik un tā nav ko zaudēt.

Esam starptautiska terorisma skola, kas specializējas NVS virzienā. Darbību sākām 1995.gadā Traķos, bet 2005.gadā atvērām filiāli Varšavā. LITS gatavo augstākās klases kaujinieku vienības, spiegus, provokatorus un citus banderiešus. Rīkojam arī pasākumus lauku tūrisma saimniecībās, "Mazo vilcēnu" indoktrinācijas nometnītes jaukākajos mūsu zemes stūrīšos, kur mācām sīkajiem knēveļiem doties gājienos un no dažādiem sadzīves priekšmetiem izgatavot vienkāršas raķetītes.

Pērnvasar vecpuišu ballītes aizsegā sagatavojām pirmo ārvalstu kaujinieku vienību, kas sekmīgi darbojās Maidanā. Pievienojam dažus attēlus no šīm nodarbībām, tomēr dalībnieku identitāti šobrīd paturēsim noslēpumā, jo jūtam zināmu apdraudējumu sakarā ar neskaidro situāciju un iespējamajām vajāšanām.

Ja vēlaties mums pievienoties, mūsu kontaktus nemeklējiet. Mēs paši jūs atradīsim."

Paziņojumu papildina asprātīgas fotomontāžas, kurās deviņi vīri krekliņos ar dažādu valstu karodziņiem kādā pilsētas skolas sporta laukumā trenējas degmaisījuma pudeļu un bruģakmeņu mešanā, lēkšanā pāri degošu riepu kaudzēm, skriešanā ar specvienības "Berkut" vairogiem un citās līdzīgās disciplīnās.

Ar fotogrāfijām var iepazīties tīmekļa adresē http://bendraukime.lrytas.lt/reporteris/a-uzkalnis-parode-lietuvoje-parengtu-maidano-smogiku-nuotraukas.htm

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!