Foto: AP/Scanpix

Bijušā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līdzstrādnieka Edvarda Snoudena rīcībā ir informācija, kas var nodarīt vēl lielāku kaitējumu Savienoto Valstu valdībai, bet viņš izvēlējies to neatklāt, sestdien publicētā intervijā norādījis Lielbritānijas laikraksta "The Guardian" žurnālists Glens Grīnvalds, kurš pirmais publiskoja Snoudena iegūtos slepenos dokumentus.

"Snoudenam ir pietiekami daudz informācijas, lai minūtes laikā nodarītu lielāku kaitējumu ASV valdībai, nekā jebkurš cits jebkad spējis visā ASV vēsturē," intervijā Argentīnas laikrakstam "La Nacion" norādīja Grīnvalds.

Jau ziņots, ka Snoudens nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Svētdien aprit trīs nedēļas, kopš Snoudens iestrēdzis Maskavas Šeremetjevas lidostā. Savienotās Valstis ir anulējušas viņa pasi, un dokumentu trūkuma dēļ viņš nevar pamest lidostas tranzīta zonu.

Piektdien lidostā, tiekoties ar cilvēktiesību aktīvistiem, Snoudens paziņoja, ka tomēr vēlas lūgt patvērumu Krievijā, jo nekur citur viņš nevar nokļūt.

Krievijas amatpersonas vēl nav apstiprinājušas, ka būtu saņēmušas Snoudena lūgumu.

Kremlis ir paziņojis, ka Snoudens var palikt Krievijā, ja vien pārstās izplatīt informāciju, kas kaitē ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!