Foto: Reuters/Scanpix

Džihādistu grupējums "Daesh" "Islāma valsts" konsultējis divus pagājušajā mēnesī Bavārijā teroraktus sarīkojušos imigrantus, atsaucoties uz saviem avotiem, piektdien vēsta žurnāls "Der Spiegel". Džihādistu organizācija uzņēmās atbildību par abiem teroraktiem.

Abi uzbrucēji sazinājušies ar citām personām, izmantojot dažādus telefona numurus, no kuriem daži reģistrēti Saūda Arābijā.

Pakistāniešu imigrants Riazs Hans Ahmadzai, kurš 18. jūlijā vilcienā netālu no Vircburgas un vēlāk stacijā uzbrukumā ar cirvi savainoja piecus cilvēkus, teroraktu pārspriedis ar savām "Islāma valsts" kontaktpersonām.

Džihādistu organizācijas pārstāvis vienā no šīm sazināšanās reizēm ierosinājis, ka Ahmadzai varētu ietriekties pūlī ar automašīnu, tomēr pakistānietis šo ideju noraidījis, skaidrojot, ka viņam nav autovadītāja apliecības.

Sākotnēji mediji ziņoja, ka Vircburgas uzbrucējs bijis 17 gadus vecs afgānis, taču vēlāk noskaidrojās, ka viņš Vācijā ieceļojis no Pakistānas un uzdevies par afgāni, lai vairotu izredzes uz bēgļa statusa saņemšanu. Viņš arī bijis vecāks par 17 gadiem.

Sešas dienas vēlāk patvēruma meklētājs no Sīrijas 27 gadus vecais Muhameds Dalīls Ansbahā detonēja spridzekli līdzās brīvdabas mūzikas festivālam. Sprādzienā terorists gāja bojā, bet vairāk nekā desmit cilvēki tika ievainoti.

Kā liecina ziņojumi Dalīla telefonā, atbilstoši plānam pašam teroristam uzbrukumā nebija jāiet bojā.

Dalīla kontaktpersona lūgusi, lai viņš detonē spridzekli, uzfilmē sprādzienam sekojošo haosu, bet uzfilmēto materiālu nosūta "Daesh".

Ziņojumi tāpat liecina, ka Dalīlam bijis paredzēts īstenot arī citus uzbrukumus.

Nedēļā, kad notika Vircburgas vilciena un Ansbahas terorakti, notika arī divi citi uzbrukumi - 22.jūlijā Minhenē, Bavārijā, irāņu izcelsmes Vācijas pilsonis nošāva deviņus cilvēkus, bet 24.jūlijā Reitlingenē, Bādenē-Virtembergā, patvēruma meklētājs no Sīrijas ar mačeti nogalināja kādu grūtnieci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!