Krievijas zvejas kuģa "Elektron" kapteinim Valērijam Jarancevam izvirzītas apsūdzības nelikumīgā zvejošanā, sava dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un nelikumīgā cilvēka brīvības atņemšanā, otrdien paziņoja Murmanskas apgabala prokuratūra.
Prokuratūra pēc Norvēģijas puses iesniegto lietas materiālu izpētīšanas nolēma izvirzīt apsūdzības.

Kā jau ziņots, naktī uz 15.oktobri Norvēģijas krasta apsardze zvejas traleri "Elektron" pamanīja Barenca jūrā pie Špicbergenas salām.

Uz Krievijas kuģa klāja uzkāpa divi norvēģu inspektori, kas konstatēja vairākas nelikumības, arī nelikumīgu zvejas tīklu izmantošanu un to, ka sazvejotas pārāk mazas zivis.

Pārkāpumu dēļ Norvēģijas krasta apsardze kuģi arestēja un lika tam sekot uz tuvējo ostu, taču Krievijas zvejas traleris "Elektron" metās bēgt ar abiem norvēģu inspektoriem uz klāja.

Pēc piecu dienu dramatiskas bēgšanas spēcīgā vētrā un sniegputenī arktiskajā Barenca jūrā "Elektron" aizbēga Krievijas teritoriālajos ūdeņos. Norvēģu inspektorus Krievijas robežsardze pēc tam nodeva Norvēģijas krasta apsardzei.

Murmanskas prokuratūra atzina, ka "Elektron" kapteinis nelikumīgi liedzis brīvību norvēģu inspektoriem, kaut arī tā nav atzīta par cilvēka nolaupīšanu.

Tāpat kuģa pārbaudēs pēc tā atgriešanās Murmanskā konstatēts, ka tas nozvejojis vairāk nekā deklarējis muitas deklarācijā, tāpat "Elektron" kapteinis jau vairākkārt pārkāpis Krievijas zvejošanas likumus, kas prasa iepriekš pieteikt zvejošanu un kravu pārkraušanu.

Kaut arī Murmanskas ostā kuģī nekādi nelikumīgi zvejas rīki nav atrasti un kuģa apkalpe pilnībā noliedz norvēģu apsūdzības par tādu izmantošanu, Murmanskas prokuratūras rīcībā ir dati, kas "liecina par kuģa komandas locekļu nepatiesumu".

Norvēģijas krasta apsardze ziņoja, ka bēgšanas laikā "Elektron" apkalpe mēģinājusi atbrīvoties no malu zvejniecībā izmantotajiem rīkiem, ko apliecina Murmanskas prokuratūras rīcībā esošā radiogrammu sarakste starp "Elektron" kapteini un kuģa īpašnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!