Foto: Reuters/Scanpix
Jaunā gada pirmajā dienā zvērestu devusi pirmā Brazīlijas prezidente-sieviete, Dilma Rusefa, vēsta ārzemju mediji.

Prezidentes inaugurācijas ceremonija sākās ar svinīgu braucienu „Rolls Royce” automašīnā uz Kongresa ēku caur valsts galvaspilsētu Brazilu. Pēc zvēresta nodošanas jaunā prezidente teica uzrunu tautai, uzsverot, ka šī ir pirmā reize, kad Brazīlijas prezidenta amatā ir nonākusi sieviete, raksta BBC.

„Es saprotu šā lēmuma vēsturisko nozīmi,” viņa teica, skanot aplausiem. „Šodien visas Brazīlijas sievietes var justies lepnas un laimīgas.”

Prezidenta amatā Rusefa nomainīja sabiedrībā ļoti populāro Luišu Inasiu Lulu da Silvu, un savā pirmajā runā solīja turpinās sava priekšgājēja politiku un aizsargāt Brazīlijas sabiedrības vērtības un strādāt visu labā. Rusefa atbalsta spēcīgas valsts ietekmes saglabāšanu stratēģiskās jomās kā banku sektorā, naftas industrijā un enerģētikā, un savā uzrunā solīja reformēt valsts komplicēto nodokļu sistēmu.

Rusefa iepriekš strādājusi da Silvas valdībā, kad 2003. gadā tika iecelta par enerģētikas ministri, bet laikā no 2005. līdz 2010. gadam strādāja par prezidenta biroja vadītāju.

Oktobra vēlēšanās par Rusefu nobalsoja 55% vēlētāju, bet viņas sāncensis, bijušais Sanpaulu štata gubernators Hozē Serra saņēma 45% balsu.

62 gadus vecā Rusefa, kura uz vēlēšanām veica plastisko operāciju un mainīja tēlu, vairumam brazīliešu bija nezināma, līdz viņu par savu vēlamo varas pārmantotāju nosauca sabiedrībā ārkārtīgi populārais līdzšinējais prezidents Luišs Inasiu Lulas da Silva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!