Naktī no svētdienas un pirmdienu pēc debatēm par "ārkārtas stāvokli" valsts ekonomikā zvērestu nodeva premjerministra Georga Papandreu Grieķijas jaunā sociālistu valdība.

Papandreu vairākuma valdība saņēma uzticības balsojumu 300 deputātu parlamentā ar 160 balsīm "par" un 140 balsīm "pret'.

Pēc sociālistiskās partijas PASOK uzvaras 4.oktobra vēlēšanās Papandreu piektdien paziņoja, ka valsts finansēs iestājies "ārkārtas stāvoklis" un strauji pieaugošais budžeta deficīts prasa steidzami veikt reformas un samazināt valsts izdevumus.

Solot atjaunot Grieķijas novājināto ekonomiku ar stimulu paketi, sociālistiem šomēnes pēc nākšanas pie varas apstiprinājās viņu vislielākās bažas. Iepriekšējā konservatīvo administrācija apgalvoja, ka deficīts esot 6%, kas vienalga divkārt pārsniedz Eiropas Savienības atļauto līmeni, taču Grieķijas Banka norāda, ka deficīta apmērs ir tuvāk 10%.

Grieķija arī nonākusi uz recesijas robežas pēc gadiem ilgā ekonomiskā pieauguma aptuveni 4% apmērā. Tās valsts parāds, kas ir viens no lielākajiem eirozonā, šogad, iespējams, pārsniegs 100% no iekšzemes kopprodukta.

Papandreu norādīja, ka sarunas ar ES par šī jautājuma atrisināšanu būs grūtas, jo Grieķijai "jānes smagā neuzticamības nasta".

"Mūsu tūlītējais mērķis ir atjaunot Eiropas partneru un starptautisko tirgu uzticību mūsu valstij," viņš teica.

Papandreu arī solīja samazināt valsts izdevumus un nostiprināt nacionālā statistikas dienesta neatkarību, lai garantētu "tīrus datus" par valsts finansēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!