Sociālists Pači Lopess ceturtdien nodeva premjerministra zvērestu, kļūstot par pirmo Basku zemes reģionālās valdības vadītāju, kurš nepārstāv nacionālistus.

Lopess, kurš apņēmies cīņu pret basku separātistu bruņoto grupējumu ETA padarīt par savu galveno prioritāti, lauza tradīciju un zvērestu zem ozola Gernikas pilsētā deva, roku turot uz Basku zemes autonomijas statūtiem, nevis uz Bībeles.

"Stāvot uz basku zemes zem Gernikas koka Jūsu - basku tautas pārstāvju - priekšā, pieminot mūsu senčus, es solu ievērot likumu un uzticīgi pildīt savus pienākumus," sacīja Lopess, izlaižot vārdus "padevīgs Dieva priekšā", kas iekļauti tradicionālajā zvēresta tekstā.

Par Lopesa apstiprināšanu premjerministra amatā Baskonijas reģionālais parlaments nobalsoja otrdien, un viņš ir pirmais reģionālās valdības vadītājs kopš 1980. gada, kad piecus gadus pēc Spānijas diktatora Fransisko Franko nāves tika izveidota vietējā likumdevēju sapulce, kas nepārstāv nacionālistus.

Lopess tika ievēlēts ar nacionālā līmenī opozīcijā esošās Tautas partijas 13 deputātu atbalstu. Par Lopesu balsoja arī vienīgais partijas "Vienība, progress un demokrātija" (UPyD) deputāts.

Līdz ar 25 sociālistu mandātiem, kas tika izcīnīti 1.marta vēlēšanās, tas Lopesam nodrošina vairākumu likumdevēju sapulcē, kurā kopumā pārstāvēti 75 deputāti.

Lopess premjera amatā nomaina Huanu Hosē Ibareči, kurš pārstāvēja basku Nacionālistu partiju (PNV), kas bagātajā ziemeļu provincē atradās pie varas kopš 1980.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!