Foto: AFP/Scanpix
Pēdējo divu gadu laikā zviedri ir apēduši gandrīz 70 tonnu cūkgaļas, kas bijusi iekrāsota un marķēta kā liellopu fileja, vēsta interneta laikraksts "The Local".

Viltotā gaļa divu gadu laikā importēta no Ungārijas un pārdota Zviedrijas pārtikas veikalos. Vietējie laikraksti norāda, ka fileja nonākusi tirdzniecībā arī Dānijā, Somijā un Lietuvā. Cūkgaļa bijusi marķēta kā Ungārijā, Argentīnā un Itālijā ražota liellopa fileja.

Pirmais krāpšanos atklāja pārtikas vairumtirgotājs Tomass Narvings. Sūdzības par gaļas kvalitāti viņš saņēmis no klientiem. Valsts Pārtikas aģentūra apstiprināja, ka "liellopa fileja" patiesībā ir pieaugušu cūku gaļa, kas iekrāsota, lai līdzinātos liellopa gaļai.

Policija ir informēta par uzņēmumiem, kuri ieveda valstī viltoto preci un ir sākusi izmeklēšanu, norāda "The Local".

Amatpersonas norāda, ka šo gaļu nevajadzētu ēst, jo tā satur aizliegtas krāsvielas. No aptuveni 100 tonnām ievestās gaļas 70 tonnas ir pārdotas. Tas atbilst aptuveni 350 000 bifšteka gabalu, kurš katrs ir 200 gramus smags.

Decembrī vairākas pašvaldības nosūtīja darbiniekus uz pārtikas veikaliem meklēt viltotās filejas. Atrastās vairākās tonnas gaļas plāno sadedzināt. Pārtikas aģentūras amatpersonas norāda, ka patērētājām novērtēt vai gaļa ir īsta varētu būt grūti, sevišķi ja tā izmantota kā picas sastāvdaļa vai mērcē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!