Zviedru zinātnieku grupa plāno ar tīklu notvert leģendāro Lohnesa ezera nezvēru, kurš, kā daudzi uzskata, mīt vienā no Skotijas dziļākajiem ezeriem, paziņoja Globālās zemūdens meklēšanas grupas dalībnieks Jans Sundbergs.
Viņš informēja, ka operācija "Clean Sweep" ("Tīrīšana") sāksies 20.martā, un pauda pārliecību, ka grupa četru cilvēku sastāvā atradīs slaveno Nesiju vai kādu līdzīgu milzu nezvēru.

Meklētāji izliks ezerā septiņu metru garu un piecu metru platu piltuvveida tīklu. Ja tas notiks, kādas britu universitātes zinātnieks paņems briesmoņa DNS paraugus un pēc tam dzīvnieks tiks palaists atpakaļ Lohnesa ūdeņos.

Meklēšanā tiks izmantoti divu veidu eholoti.

Sundbergs sacīja, ka ir piekritis vairākiem nosacījumiem, kurus izvirzīja Skotijas Dabas mantojuma fonds.

Tiklam pirms izlikšanas ūdenī jābūt pilnīgi sterilam. Tas jāizmanto tikai seklos ūdeņos, lai nejauši noķerti ūdri un roņi varētu iznirt un ieelpot gaisu, bet tīklā iekļuvušie laši ir nekavējoties jāpalaiž vaļā.

Tīkls netiks piepildīts ar zivīm kā ēsmu Nesijai, un tas tiks pārbaudīts trīsreiz dienā.

"Es uzskatu, ka mēs varam kaut ko atrast, ja tur kaut kas ir, teiksim, atsevišķu dzīvnieku vai ģimeni. Ja tie tur ir, tie nekādi nevarēs izvairīties no eholotiem," sacīja Sundbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!