Foto: EPA/Scanpix/LETA

Zviedrijas prokuratūra trešdien paziņoja, ka izbeidz Zviedrijas premjerministra Ūlofa Palmes slepkavības izmeklēšanu, jo galvenais aizdomās turamais ir miris.

Aizdomās turamais zviedrs Stīgs Engstrems miris 2000.gadā, paziņoja galvenais prokurors Kristers Petešons (Krister Petersson). "Es domāju, ka mēs esam aizgājuši tik tālu, cik no mums varēja prasīt," sacīja Petešons. "Tā kā [Engstrems] ir miris, es nevaru viņam izvirzīt apsūdzības vai izvaicāt viņu. Tāpēc es izlēmu slēgt izmeklēšanu."

Engstrems tika izvaicāts kā liecinieks izmeklēšanas sākumā, jo viņš atradās tuvu slepkavības vietai, taču policija viņu uzskatīja par neuzticamu, jo viņš vairākas reizes mainīja savu stāstu. Zviedrijas mediji Engstremu bija iesaukuši par ""Skandia" vīru", jo viņš strādāja firmas "Skandia" ēkā netālu no nozieguma vietas slepkavības vakarā.

Mediji bija izteikuši minējumus, ka Engstrems mainījis savu stāstu, lai slēptu, ka viņš bijis šāvējs. Engstrems bijis pazīstams ar saviem iebildumiem pret Palmes kreisi orientēto politiku. Viņš nomira 2000.gadā 66 gadu vecumā.

59 gadus veco Palmi uzbrucējs nogalināja 1986.gada 28.februārī, premjeram kopā ar laulāto draudzeni Līsbeti ejot pa ļaužu pilnu Stokholmas ielu. Palmes lietā nopratināti vairāk nekā 10 000 cilvēku un vairāk nekā 130 uzņēmušies atbildību par šo noziegumu.

Uzbrukumā premjeram tika ievainota arī viņa sieva. Vēlāk viņa kā šāvēju identificēja sīku noziedznieku un narkomānu Kristeru Petešonu (Christer Pettersson), kurš tika notiesāts par Palmes slepkavību. Taču spriedums vēlāk tika atcelts, un slepkavība atkal ieguva neatklāta nozieguma statusu. Petešons nomira 2004.gadā, bet Palmes atraitne aizgāja mūžībā 2018.gadā.

Izmeklētāji par Palmes slepkavību citu starpā turējuši aizdomās arī kurdu separātistu organizāciju "Kurdistānas Strādnieku partiju" (PKK), Zviedrijas armiju un policiju un Dienvidāfrikas Republikas slepeno dienestu. Prokurors Kristers Petešons izmeklēšanu Palmes slepkavības lietā pārņēma 2017.gadā. Palmes slepkavība savulaik izraisīja šoku Zviedrijas sabiedrībā un satricināja Zviedrijas kā miermīlīgas un drošas valsts tēlu, kur politiķi sabiedrībā var atrasties, neraizējoties par savu drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!