Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zviedrija otrdien uz laiku apturējusi Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma "AstraZeneca" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu sakarā ar ziņām par trombozes gadījumiem Eiropā.

Zviedrija apturējusi vakcīnas izmantošanu, līdz Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) būs izanalizējusi situāciju.

"Tas ir piesardzības pasākums," paziņoja Zviedrijas galvenais epidemiologs Anderss Tegnells.

Viņš sacīja, ka arī Zviedrijas Medicīnas produktu aģentūra izmeklē situāciju.

Tegnells norādīja, ka pieejamas "labas zināšanas par vakcīnu", bet ir svarīgi apturēt vakcinēšanu, kamēr EZA izpētīs, vai gadījumi, par kuriem ziņots, ir saistīti ar "AstraZeneca" vakcīnu.

Savukārt Lietuvas valdība neapsver iespēju apturēt kompānijas "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 izmantošanu, otrdien paziņoja premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Intervijā Lietuvas sabiedriskajam radio Šimonīte norādīja, ka "AstraZeneca" vakcīna ir reģistrēta izmantošanai Eiropas Savienībā (ES), bet Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) nav apstiprinājusi saistību starp šo vakcīnu un trombu veidošanos un vairāku ES valstu lēmumi apturēt šīs vakcīnas izmantošanu ir preventīvi.

"Visi šie lēmumi izklausās preventīvi, tomēr pašai vakcīnai un tās reputācijai tie nav paši labākie lēmumi, jo pamata pieņemt šādus lēmumus mūsu kaimiņiem nav, tiek runāts par prevenciju," sacīja Lietuvas premjere.

Viņa uzsvēra, ka potēšanas ar "AstraZeneca" vakcīnu pārtraukšana dos vairak ļaunuma nekā labuma.

"Nav secināts, ka šī vakcīna jebkādā veidā nav derīga. (..) Ik dienu mēs zaudējam vairākus vai vairākus desmitus cilvēku, kuri mirst ar Covid-19, tāpēc es teiktu, ka potēšanas [ar "AstraZeneca" vakcīnu] apturēšana tieši tagad nodarīs vairāk ļaunuma nekā labuma," teica Šimonīte.

Viņa piebilda, ka "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu Lietuvā varētu apturēt, ja to ieteiktu Valsts zāļu kontroles komisija, taču pagaidām šādas rekomendācijas nav.

Savukārt Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, kurš marta sākumā paziņoja, ka ir gatavs tikt sapotēts ar "Astra Zeneca" vakcīnu, kad pienāks viņa vakcinācijas kārta, savu viedokli nav mainījis, otrdien paziņoja Nausēdas padomniece Asta Skaisgirīte.

Kā ziņots, papildu piesardzības nolūkā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Imunizācijas valsts padome (IVP), Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un Veselības inspekcija (VI) rekomendējušas Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

ZVA informēja, ka lēmums pieņemts, balstoties uz ziņojumiem no atsevišķām Eiropas Savienības valstīm par trombembolijas un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos laika posmos pēc vakcīnas saņemšanas.

Vienlaikus SPKC, IVP, ZVA un VI uzsver, ka līdz šim nav datu par cēloņsaistību starp vakcināciju un nopietniem veselības traucējumiem. Lēmums uz laiku līdz divām nedēļām apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pieņemts tikai papildu piesardzības nolūkā līdz brīdim, kad tiks saņemta informācija par cēloņsaistības izvērtēšanu par līdz šim ziņotajiem gadījumiem.

EZA vēl tikai vērtē saņemto informāciju par "AstraZeneca" vakcīnas iespējamo cēloņsaistību ar tromboembolijas gadījumiem, kā arī uzskata, ka ieguvumi no vakcinācijas ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 ir lielāki nekā iespējamie veselības riski. Tomēr vairākas ES dalībvalstis - Vācija, Dānija, Nīderlande, Itālija, Norvēģija, Francija, Bulgārija, Īrija, Islande - uz laiku, kamēr notiek ziņoto gadījumu izvērtēšana, ir apturējušas vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu.

ZVA uzsvēra, ka veselības sarežģījumi, tostarp trombembolijas gadījumi, var tikt novēroti iedzīvotāju vidū dažādu iemeslu dēļ, neatkarīgi no zaļu lietošanas vai vakcinācijas, jo to iemesli var būt dažādi.

Līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens ziņojums, kurā norādītie veselības traucējumi līdzinātos citās Eiropas Savienības valstīs ziņotajiem saistībā trombembolijas signālu, kura izskatīšanu patlaban veic EZA drošuma komiteja (PRAC). Informācija par ZVA saņemtiem Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumiem tiek regulāri publicēta ZVA tīmekļvietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!