Foto: Publicitātes foto
Zviedrijā piektdien stājies spēkā jauns pretterorisma likums, kas vēršas pret džihādistu kustībām, ziņo portāls "The Local".

"Lai gan šausminošie uzbrukumi Briselē vēl ir svaigi mūsu atmiņā, ir ļoti laba sajūta, ka no šodienas mums ir spēkā jauns, stingrāks likums, kas dod drošības dienestiem lielākas iespējas novērst teroristu noziegumus Zviedrijā," žurnālistiem paziņoja valsts premjerministrs Stēfans Lēfvens.

Jaunais likums, kas parlamentā tika apstiprināts martā un pastiprina esošos likumus, paredz sodīt personas, kas dodas uz ārvalstīm, lai pievienotos teroristu grupējumiem. Par to varēs piespriest divu gadu cietumsodu.

Likums paredz arī līdz diviem gadiem ilgu cietumsodu par teroristu grupējumu finansēšanu, bet ja noziegums atzīts par sevišķi smagu, tad par to varēs tikt piemērots līdz sešu gadu cietumsods, vēsta laikraksts "Aftonbladet".

Zviedrijas izlūkdienests "Säpo" ir identificējis aptuveni 300 cilvēkus, kas kopš 2013.gada atstājuši Zviedriju, lai pievienotos teroristu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") Tuvajos Austrumos.

"Säpo" uzskata, ka 135 no šiem cilvēkiem jau atgriezušies Zviedrijā, piebilstot, ka šādi cilvēki rada vienus no lielākajiem draudiem Zviedrijai.

Paziņojot par jauno likumu, Levēns arī pavēstīja, ka vēlas palielināt finansējumu "Säpo". Premjerministrs sacīja, ka drošības policijai uzticēts pastiprināt kontroli pār personām, kas atgriežas no teroristiskām aktivitātēm ārvalstīs. "Ja kāds plāno uzbrukumu Zviedrijā, mēs darīsim visu, lai viņu apturētu," sacīja Lēfvens.

Zviedrija nesen pazemināja terora draudu līmeni līdz trešajai pakāpei piecu pakāpju skalā, kur augstākais līmenis ir piektais.

Līmenis uz laiku tika paaugstināts novembrī pēc teroraktiem Parīzē, kur islāmisti nogalināja 130 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!