Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts Krievijas lēmumu atzīt Gruzijas separātisko reģionu Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību nodēvējis par sliktu joku, vēsta interneta izdevums "EUobserver".

Atbildot uz Eiropas Parlamenta starptautisko lietu komitejas locekļu jautājumiem, viņš vienlaikus uzsvēra, ka ES vienmēr principiāli aizstāv jebkuras valsts teritoriālo integritāti, šajā gadījumā ne tikai Gruzijas, bet arī Krievijas teritoriālo integritāti Ziemeļkaukāzā.

"Ideja par Dienvidosetijas neatkarības atzīšanu arvien vairāk tiek uztverta kā slikts Maskavas joks, un tas acīmredzami tā arī ir," sacīja Bilts.

Viņš jau iepriekš intervijā laikrakstam "The Financial Times" pavēstīja, ka "Dienvidosetijas neatkarība ir joks. Šī teritorija, kurā dzīvo 60 000 cilvēku, pārvērtīsies par paradīzi Krievijas specdienestu finansētiem kontrabandistiem. Neviens to nopietni neuzskatīs par neatkarīgu valsti".

Pēc viņa teiktā, Krievija, atzīstot Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību, ir atvērusi Pandoras lādīti. "Kaukāza stabilitātes labad - un tajā Maskava kā neviena cita ir ieinteresēta visvairāk - ir jābūt ārkārtīgi uzmanīgam robežu jautājumos. Turklāt, ja reģionā jau ir bijuši divi kari par Čečeniju," sacīja Bilts.

Abhāziju un Dienvidosetiju bez Krievijas atzinušas tikai vēl Nikaragva un Venecuēla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!