Foto: Publicitātes foto

Zviedrijas prokurori piektdien paziņoja, ka izbeiguši septiņus gadus ilgušo izmeklēšanu izvarošanas lietā pret vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu un atcēluši Eiropas aresta orderi.

"Valsts prokuratūras direktore Marianne Nī šodien izlēmusi neturpināt izmeklēšanu attiecībā uz izvarošanā aizdomās turamo Džūljenu Asanžu," teikts prokuratūras paziņojumā.

"Ņemot vērā to, ka tagad ir izsmeltas visas iespējas tālākai izmeklēšanai, vairs nav proporcionāli paturēt spēkā lēmumu par Džūljena Asanža aizmugurisku apcietinājumu un paturēt spēkā Eiropas aresta orderi," teikts Nī paziņojumā Stokholmas apgabaltiesai. "Tāpēc es šodien atceļu lēmumu par Džūljena Asanža turēšanu apcietinājumā aizmuguriski," raksta Nī.

Asanžs tviterī ievietojis bildi, kurā viņš redzams smaidām (redzama augšā).

Tikmēr Skotlendjards piektdien paziņoja, ka Asanžs tiks aizturēts, ja viņš izies no Ekvadoras vēstniecības, jo par viņu izdots aresta orderis par atbrīvošanas no apcietinājuma nosacījumu pārkāpšanu 2012. gadā.

Kā teikts policijas paziņojumā, par Asanžu tika izdots aresta orderis, kad viņš 2012. gadā nepieteicās varasiestādēm un "policija ir pienākums izpildīt orderi, ja viņš pametīs vēstniecību". Asanžs 2012.gadā ieradās Ekvadoras vēstniecībā Londonā uz lūdza politisko patvērumu, kad tiesa noraidīja viņa lūgumu neizdot Zviedrijai.

Viens no Asanža juristiem Kristofs Maršans pauda atzinību par Zviedrijas prokuratūras lēmumu, sakot, ka "murgs ir beidzies". "Mēs ilgi gaidījām šo lēmumu," sacīja Maršans. "Džūljens Asanžs bijis procedūras ļaunprātīgas izmantošanas upuris. Mēs esam ļoti priecīgi un aizkustināti, jo tās ir murga beigas."

Maršans pavēstīja, ka šobrīd Asanža juristi diskutē par Zviedrijas prokuratūras lēmuma sekām.

"WikiLeaks" dibinātājam Zviedrija bija aizmuguriski noteikusi apcietinājumu saistībā ar 2010. gada apsūdzībām izvarošanā, savukārt pats Asanžs, lai izvairītos no aresta ordera izpildīšanas, kopš 2012. gada uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, šo soli skaidrojot ar bažām, ka viņš tiks izdots ASV un tur tiesāts par tūkstošiem slepenu Savienoto Valstu dokumentu publicēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!