Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zviedrijas Ārlietu ministrija sestdien izsaukusi Krievijas vēstnieku Stokholmā, lai izteiktu protestu pret Maskavas noteiktajām sankcijām astoņām Eiropas Savienības (ES) amatpersonām, kuru skaitā ir arī zviedru pētniece Osa Skota.

Skotas vadītā Zviedrijas Aizsardzības pētījumu aģentūras (FOI) laboratorija pērn palīdzēja apliecināt, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs saindēts ar nervus paralizējošo vielu, kas pazīstama kā "Novičok".

Kā ziņu aģentūrai AFP sacījis Ārlietu ministrijas pārstāvis Matss Sāmuelsons, "atšķirībā no ES sankcijām (..) Krievijas sankcijas ir patvaļīgas, juridiski neskaidras un politiski motivētas".

FOI ģenerāldirektora Jensa Matsona vērtējumā "ir pilnīgi nepieņemami, ka Krievija nosaka nepamatotas sankcijas pret pētnieci, kas dara savu darbu". Pēc viņa teiktā, Maskavas noteiktās sankcijas neietekmēs aģentūras darbu.

Kā ziņots, Krievijas Ārlietu ministrija piektdien pavēstīja, ka nosaka sankcijas astoņām ES struktūru un dalībvalstu amatpersonām, tai skaitā diviem Latvijas pārstāvjiem - Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājam Ivaram Āboliņam un Valsts valodas centra direktoram Mārim Baltiņam, liedzot viņiem turpmāk iebraukt Krievijā.

Līdztekus Skotai, Āboliņam un Baltiņam sankcijas noteiktas arī Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Francijas delegācijas loceklim Žakam Mēram, Vācijas Berlīnes prokuratūras vadītājam Jorgam Raupaham, Eiropas Parlamenta prezidentam Dāvidam Sasoli, Igaunijas Valodas departamenta vadītājam Ilmāram Tomuskam un Eiropas Komisijas viceprezidentei Verai Jourovai.

Kā norādīja Maskava, šīs sankcijas ir atbildes solis uz ES sankcijām, kas laikā no 2. līdz 22.martam noteiktas sešiem Krievijas pilsoņiem.

ES līderi piektdien nosodīja Krievijas noteiktās sankcijas un brīdināja, ka pret Maskavu var tikt sperti atbildes soļi.

Zviedrijas ārlietu ministrija paudusi nožēlu, ka Krievija "izvēlējusies vēl tālāk pasliktināt attiecības ar ES".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!