Foto: AFP/Scanpix
Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts norādījis, ka Lietuvai nav pamata satraukties par to, ka Krievija modernizē bruņojumu Kaļiņingradas apgabalā.

Tradicionālajā ārpolitikas ekspertu sanāksmē "Snow Meeting" ("Sniega tikšanās") Lietuvas pilsētā Traķos Bilts uzsvēra, ka Krievijas militārā klātbūtne Kaļiņingradas apgabalā ir samazinājusies, salīdzinot ar padomju laiku.

"Ja paskatāties ilgākā laika perspektīvā, protams, ir bijis milzīgs samazinājums," teica Zviedrijas ārlietu ministrs un atzina, ka ir aizmirsis konkrētus skaitļus, kurus agrāk zinājis. "Kaļiņingradas apgabalā bija daudz divīziju, daudz tanku, tā bija fantastiski efektīva un moderna Padomju Savienības uzbrukuma armija. Tas viss ir zudis. Tagad redzam kaut kādu modernizāciju, jaunais iepriekšējās brīdināšanas radars ir ļoti moderns, ļoti labs, tomēr tas ir tikai dabiski tādai valstij kā Krievija. Notiek vēl arī cita modernizācija, bet es par to pārāk nepārdzīvotu,"  Bilts pavēstīja sarunā ar aģentūru BNS.

"Ja palūkojamies, kur krievi izvieto savu modernāko aprīkojumu, [tad redzam, ka] tas nav mūsu virzienā, tas ir citā virzienā, tas ir dienvidos ‒ tur ir viņu galvenais militārās uzmanības centrs," piebilda Zviedrijas ārlietu ministrs.

Lietuva   ne reizi vien paudusi bažas par   Kaļiņingradas  apgabala militarizāciju.   Lietuvas  aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene pērn paziņoja, ka šajā apgabalā ir izvietoti taktiskie kodolieroči.

Šovasar Polijas laikraksts "Rzeczpospolita" vēstīja, ka Kaļiņingradas  apgabalā izvietotas raķetes "S-400", kas mērķi spēj sasniegt 400 kilometru rādiusā.

Turklāt decembrī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs brīdināja, ka Kaļiņingradas  apgabalā, kas robežojas ar   Lietuvu  un Poliju, varētu izvietot raķetes "Iskander". "Iskander" tikšot izvietotas, ja ASV neņems vērā Maskavas prasības NATO rakstveidā apstiprināt, ka Eiropā plānotā pretraķešu aizsardzības sistēma netiks vērsta pret Krieviju.

Novembra beigās Kaļiņingradas apgabalā darbu sāka raķešu uzbrukuma brīdinājuma sistēmas radiolokācijas stacija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!