Foto: AP/Scanpix

Zviedrija lūgs Eiropas Savienībai (ES), lai uz citām bloka dalībvalstīm tiktu pārvietota daļa patvēruma meklētāju, kuri ir ieradušies šajā Ziemeļvalstī, trešdien paziņoja Zviedrijas premjerministrs Stefans Lefvens.

"Zviedrija ir uzņēmusies neproporcionāli lielu atbildību salīdzinājumā ar citām ES valstīm, un šobrīd mēs esam ārkārtīgi noslogoti," viņš norādīja.

"Ir pienācis laiks citām valstīm uzņemties atbildību, un tādēļ valdība prasa bēgļu pārdali no Zviedrijas," piebilda premjerministrs.

"Mēs esam sasnieguši punktu, kad mēs nevaram uzņemt cilvēkus, kā mēs vēlētos to darīt, un, kā mēs esam darījuši līdz šim," vēlāk kopīgā preses konferencē ar Eiropadomes prezidentu Donaldu Tusku paziņoja Lefvens.

Tusks norādīja, ka viņš saprot Zviedrijas pozīciju, un tā ir loģiska.

"Zviedrija ir visvairāk skartā valsts Eiropa attiecībā uz bēgļiem un patvēruma meklētājiem uz vienu iedzīvotāju," viņš sacīja.

"Ņemot vērā, ka mums ir šī rezerve, Ungārijas lēmuma [atteikties piedalīties ES patvēruma meklētāju pārvietošanas plānā] dēļ es esmu pilnībā pārliecināts, ka Zviedrija ir pelnījusi šo atbalstu no mūsu puses," piebilda Tusks.

Jau vēstīts, ka ES iekšlietu ministri septembrī pieņēma lēmumu nākamo divu gadu laikā ES ietvaros pārvietot 120 tūkstošus cilvēku.

Eiropas Komisijas (EK) sākotnējais plāns paredzēja pārvietot 15 600 cilvēkus no Itālijas, 50 400 cilvēkus no Grieķijas un 54 000 no Ungārijas, Ungārija tomēr atteicās piedalīties plānā, tādēļ ES iekšlietu ministri vienojās, ka trešo valstu iedzīvotāji varētu tikt pārvietoti no citām ES dalībvalstīm, kuras ir saskārušās ar migrācijas spiedienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!