Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zviedrijā nogalināts čečenu blogeris Tumso Abdurahmanovs - viens no redzamākajiem Čečenijas prokremliskā līdera Ramzana Kadirova kritiķiem.

"Radio Brīvība" Abdurahmanova līdzgaitnieki apliecināja, ka viņš nošauts naktī no 1. uz 2. decembri, apstiprinot iepriekš izskanējušās ziņas par viņa nogalināšanu.

Zviedrijas varasiestādes šajā sakarībā vēl nav nākušas klājā ar nekādiem paziņojumiem.

Platformā "Telegram" čečenu opozicionāru kanāls 1ADAT pirmdien arī apstiprināja, ka Tumso Abdurahmanovs nogalināts, bet viņa brālis Muhammads šobrīd atrodas Zviedrijas drošības iestāžu aizsardzībā.

2021. gada janvārī Zviedrijā par 2020. gada februārī notikušo Tumso Abdurahmanova slepkavības mēģinājumu tika notiesāti divi Krievijas pilsoņi no Čečenijas.

Ruslans Mamajevs, viens no notiesātajiem, liecināja, ka rīkojies Čečenijas varasiestāžu uzdevumā un ka viņam samaksā solīti 50 000 eiro.

Tumso Abdurahmanovs bija populārs video koplietošanas vietnes "YouTube" blogeris. Viņš asi kritizēja Čečenijas līderi Kadirovu un viņa valdību, bet 2015. gadā Krieviju pameta.

Zviedrijā viņam piešķirts politiskais patvērums.

Daudzi novērotāji uzskata, ka Čečenijas līderis Kadirovs stāv aiz daudzām plašu rezonansi Krievijā izsaukušajām politiskajām slepkavībām, tajā skaitā žurnālistes Annas Poļitkovskas un opozicionāra Borisa Ņemcova slepkavībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!