Zviedrijā svētdien notiek referendums, kurā tiek izlemts jautājums par atteikšanos no kronas un Eiropas Savienības vienotās valūtas eiro ieviešanu šajā valstī.
Lai gan vēl nedēļas sākumā visas aptaujas liecināja, ka eiro pretiniekiem ir pietiekams pārsvars pār ES kopējās valūtas atbalstītājiem, un pret eiro gatavojās balsot aptuveni puse balsstiesīgo pilsoņu, sabiedrisko domu ir satricinājusi dedzīgās eiro piekritējas ārlietu ministres Annas Lindas slepkavība. Lindu, kas bija viena no populārākajām valsts politiķēm, trešdien Stokholmas lielveikalā sadūra nezināms uzbrucējs un ceturtdienas rītā viņa slimnīcā mira.

Nav pierādījumu, ka ārlietu ministres slepkavība būtu saistīta ar referendumu par pievienošanos eiro zonai, tomēr sestdien publicētie vairāku pēdējo dienu aptauju rezultāti liecina par eiro atbalstītāju skaita pieaugumu, lai gan nav skaidrs, vai izmaiņas sabiedrības viedoklī ir pietiekami lielas, lai vairākums referendumā nobalsotu par eiro.

"Gallup" aptauja liecina, ka par eiro ieviešanu ir gatavi balsot 43 procenti, bet pret - 42 procenti balsstiesīgo Zviedrijas pilsoņu, savukārt "Temo" aptauja rāda, ka eiro pretinieku ir 46 procenti, bet atbalstītāji - 40 procenti. Savukārt "DI/Ruabs" pētījumā noskaidrots, ka eiro piekritēju un pretinieku skaits ir līdzīgs - 44 procenti.

Balsošanas iecirkņi būs atvērti no pulksten 8 līdz 20 (9 līdz 21 pēc Latvijas laika). Pirmie provizoriskie balsu skaitīšanas rezultāti ir gaidāmi ap pulksten 22.30 pēc Latvijas laika.

Ja Zviedrijas pilsoņi referendumā atbalstīs pievienošanos eiro zonai, tad ES vienoto valūtu valstī ieviesīs 2006. gada 1. janvārī.

Vienīgās ES dalībalstis, kuras nav pievienojušās eiro zonai, ir Zviedrija, Dānija un Lielbritānija.

Latvijā un vēl deviņās kandidātvalstīs, kuras ES paredz uzņemt 2004. gada 1. maijā, eiro ieviešanu paredz šā gada aprīlī parakstītie uzņemšanas līgumi un atsevišķi referendumi par pievienošanos eiro zonai netiks rīkoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!