Foto: AFP/Scanpix
Zviedrijas tiesa trešdien piesprieda cietumsodu pieciem kreisajiem ekstrēmistiem, kas bija piekāvuši slovāku viesstrādniekus, noturot viņus par neonacistiem.

Lai gan apsūdzētie noliedza vainu, viņi tika notiesāti par 2013. gada septembrī notikušo uzbrukumu vainu pastiprinošos apstākļos diviem slovāku viesstrādniekiem, par kuriem uzbrucējiem bija radies priekšstats, ka viņi piedalās neonacistu Zviedru partijas demonstrācijā.

"Šie apsūdzētie nav vienkārši varmākas," sacīja apgabala tiesnesis Bertils Sundins. "Šie noziegumi būtu neizprotami, ja jūs nesaprastu, ka viņi darbojās organizēti Revolucionārās frontes (RF) aktivitāšu ietvaros." (RF ir vardarbīgs grupējums, kas regulāri uzbrūk neonacistu demonstrācijām.)

Apsūdzētajiem 19 līdz 22 gadus vecajiem RF ekstrēmistiem piespriesti no 14 mēnešiem līdz diviem gadiem cietumā.

Uzbrukumā, kuru RF arī filmēja, upuriem pa galvu un citām ķermeņa daļām tika sists ar pudelēm, krēsliem un puķupodu.

Visiem pieciem apsūdzētajiem jāmaksā naudassodi un kompensācijas cietušajiem.

20 gadus vecam ekstrēmistam, kuram "revolucionāru" grupā bijusi vadoša loma, aiz restēm būs jāpavada divi gadi, turklāt jāmaksā 69 309 kronas (7000 eiro) liela kompensācija.

Pēdējo mēnešu laikā Zviedrijā demonstrāciju gaitā notikušas vairākas vardarbīgas neonacistu un kreiso ekstrēmistu sadursmes, kurās vairāki cilvēki guvuši savainojumus. 35 gadus vecam vīrietim, kurš pretrasisma demonstrācijā decembrī Stokholmā bija sadūris kādu neonacistu aktīvistu, tiesa aprīlī piesprieda sešarpus gadus cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!