Foto: Reuters/Scanpix

Atbildot uz Parīzes aicinājumu palīdzēt cīņā pret teroristu grupējumu "Daesh" Sīrijā, Zviedrija piedāvās veikt gaisa pārvadājumus, trešdien paziņojusi Stokholma.

Pēc Parīzes teroraktiem Francija pagājušajā mēnesī oficiāli lūdza citām Eiropas Savienības (ES) valstīm palīdzību cīņā pret džihādistiem.

Zviedrijas piedalīšanās saistīta ar Stratēģisko gaisa pārvadājumu programmu (Strategic Aircraft Capability - SAC), kurā piedalās desmit NATO valstis, kā arī Zviedrija un Somija. Īstenojot programmu, valstis nodrošina lidojumus ar transporta lidmašīnām, kas bāzētas Ungārijā.

Zviedrijas centriski labējā opozīcija centusies panākt, ka Zviedrija iesaistās cīņā pret "Daesh" ar iznīcinātājiem "JAS Gripen", bet valdība vēlas ANO Drošības padomes mandātu darbībai Sīrijā.

"Mēs esam novērtējuši, ka pašreiz atrodamies pelēkajā zonā," atzina Zviedrijas ārlietu ministre Margota Vallstrēma.

2017. gadā Zviedrija gatavojas piedāvāt transporta lidmašīnu "Hercules" Francijas vadītajai misijai Mali un izvietot tur lielākus spēkus, atklāja Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists.

Stokholma arī apsver iespēju atļaut militāro ieroču eksportu, ko lūgusi Francija.

"Tas ir slepeni, bet mums būs nepieciešams parlamenta atbalsts," norādīja Hultkvists.

2011. gadā Zviedrijas iznīcinātāji veica izlūkošanas lidojumus virs Lībijas NATO vadītās misijas laikā, bet kaujas operācijās uz zemes nepiedalījās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!