Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Četrus mēnešus pirms gaidāmajām parlamenta vēlēšanām trīs vadošo Zviedrijas partiju popularitātes reitingi ir gandrīz vienādi, bet atbalsts galēji labējiem Zviedrijas Demokrātiem (SD) sasniedzis rekordu - 20%, liecina laikraksta "Dagens Nyheter" publiskotā aptauja.

Atbalsts SD audzis, kopš partija 2010.gadā pirmo reizi izcīnīja vietas parlamentā. 2014.gadā partija vēlēšanās ieguva 13% balsu un šogad cer uz vēl labāku rezultātu. Patvēruma meklētāju pieplūdums 2015.gadā, kad Zviedrija uzņēma 160 000 bēgļu, pastiprinājis bažas par plaisām sociālās labklājības valstī un noziedzības līmeņa celšanos. Šīs bažas daļēji sekmējušas SD popularitāti, partijai solot ierobežot imigrāciju un apkarot noziedzību.

Vispopulārākā partija Zviedrijā joprojām ir sociāldemokrāti, kurus atbalsta 24% vēlētāju. Viņiem seko opozīcijā esošā centriski labējā Moderātu partija, kuru atbalsta 22% vēlētāju, un trešajā vietā ierindojas SD, liecina pēc "Dagens Nyheter" pasūtījuma veiktajā "Ipsos" aptauja. Pēdējās parlamenta vēlēšanās sociāldemokrāti izcīnīja 31% balsu un Moderātu partija ieguva 23,3% balsu.

Sociāldemokrāti pašreiz vada mazākuma valdību kopā ar "zaļajiem". Viņus parlamentā atbalsta Kreisā partija. Šīs partijas kopā atbalsta 37% vēlētāju, liecina jaunākā aptauja. Moderātu partija, Centra partija, kristīgie demokrāti un liberāļi sadarbojas un vēlēšanās cīnīsies kā viena grupa. Atbalsts viņiem pašreiz sasniedz 39%.

Nevienam no blokiem nav pa spēkam izveidot vairākuma valdību bez SD, bet abi bloki ir noraidījuši sadarbību ar šo partiju. Parlamenta vēlēšanas Zviedrijā plānotas 9.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!