Foto: Reuters/Scanpix

Linšēpingā, Zviedrijas dienvidos, Vācijas islamizācijas un liberālās imigrācijas pretinieku kustības PEGIDA iedvesmotā demonstrācijā pirmdienas vakarā piedalījušies tikai četri cilvēki, kamēr uz kontrdemonstrāciju sapulcējās aptuveni 400 cilvēku, otrdien ziņo mediji.

Uz PEGIDA demonstrāciju Linšēpingas galvenajā laukumā bija ieradies mākslinieks Dāns Parks, kurš ir tiesāts par rasu naida kurināšanu, un mākslas galerijas īpašnieks Henrijs Renkvists, kurš izstādīja Parka pretrunīgi vērtētos darbus.

Mediji ziņoja, ka Parks atradies arī Kopenhāgenas kultūras centrā, kad tajā pagājušajā mēnesī notika terorakts.

Demonstrāciju laikā Linšēpingā bija vērojama spēcīga policijas klātbūtne, bet nakts pagāja ļoti mierīgi.

"Es domāju, ka abas puses juta, ka tām izdevies paust savu vēstījumu," norādīja pilsētas policijas preses pārstāvis.

"Mēs protestējām, jo vēlamies Linšēpingu, kur visi var justies droši, un naids nekad nevar būt risinājums," zviedru laikrakstam "Echo" norādīja viens no kontrdemonstrācijas dalībniekiem, kurš darbojas aktīvistu grupā "Viena Linšēpinga visiem".

PEGIDA demonstrācija beidzās ar to, ka policija pavadīja Parku un Renkvistu prom no laukuma.

Arī pirmo PEGIDA iedvesmoto demonstrāciju Zviedrijā, kas 9.februārī notika Malmē, aizēnoja dalībnieku skaita ziņā pārāka kontrdemonstrācija.

PEGIDA radās pagājušā gadā Drēzdenē un diezgan strauji sapulcēja Vācijā lielu atbalstītāju skaitu. 12.janvārī kustības rīkotajā demonstrācijā piedalījās 25 000 cilvēku, tomēr kopš tā laika dalībnieku skaits ir sarucis.

Mazākas demonstrācijas notikušas arī Čehijā, Dānijā, Austrijā un Norvēģijā un vairākās Eiropas valstīs izveidojušās PEGIDA simpatizējošas kustības, tostarp Spānijā un Šveicē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!