Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zviedrijas sabiedrības veselības aģentūra pirmdien ieteikusi ceturto Covid-19 vakcīnas devu cilvēkiem, kas vecāki par 80 gadiem, pansionātu iemītniekiem un tiem, kuri saņem aprūpi mājās.

Aģentūra norādīja, ka ceturtā vakcīnas deva būtu jāsaņem četrus mēnešus pēc iepriekšējās devas saņemšanas.

"Covid-19 izplatība Zviedrijā joprojām ir intensīva. Pēdējo nedēļu laikā tiek ziņots par arvien lielāku gadījumu skaitu, tostarp starp cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts risks smagi saslimt," paziņoja aģentūra.

"Imūnsistēmas spēja reaģēt uz vakcināciju un izveidot ilgstošu aizsardzību samazinās līdz ar vecumu," skaidroja aģentūra, norādot, ka balstvakcīna stiprina šo aizsardzību.

Zviedrijā trešo vakcīnas devu saņēmuši vairāk nekā 85% no cilvēkiem, kas pārsnieguši 80 gadu vecumu, kā arī 55% cilvēku, kas vecāki par 18 gadiem.

Neskatoties uz koronavīrusa omikrona paveida straujo izplatīšanos, Zviedrija 9. februārī atcēla visus ierobežojumus, kas bija ieviesti cīņā ar Covid-19.

Zviedrijā Covid-19 mirstības rādītājs ir nedaudz labāks nekā vidējais Eiropā, bet daudz augstāks nekā kaimiņvalstīs Norvēģijā, Somijā un Dānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!