Foto: Publicitātes attēli

Zviedrija 3. jūnijā rīkos starptautisku sanāksmi centienos panākt tribunāla izveidošanu, lai tiesātu džihādistu grupējuma "Daesh" rindās karojušos kaujiniekus, ceturtdien pavēstīja valdība.

Tribunālu vēlams būtu izveidot Tuvajos Austrumos, sacīja Zviedrijas iekšlietu ministrs Mīkaels Dambergs.

Ja tribunāls tiktu bāzēts tuvāk šim reģionam, lietu izskatīšana un spriedumu pieņemšana notiktu raitāk, nekā tādās valstīs kā Zviedrija vai Lielbritānija, viņš piebilda.

"Reģionāls mehānisms būtu tuvāk pierādījumiem un liecinieku liecībām, un tā rezultātā spriedumu skaits būtu lielāks," sacīja ministrs.

Šobrīd šim jautājumam pievērsušās vairākas valstis, un Zviedrijas valdība uzskata, ka ir īstais laiks ekspertu un valsts amatpersonu sanāksmes rīkošanai, lai apmainītos viedokļiem un izsvērtu, vai ir iespējams kopīgi virzīties uz priekšu, norādīja Dambergs.

Stokholmas sanāksmē plāno piedalīties Nīderlande, Lielbritānija, Francija un Beļģija.

Jautājums par konkrētiem noziegumu veidiem, kādus šis tribunāls varētu izskatīt, būtu jāizlemj iesaistītajām pusēm, un Zviedrija šajā stadijā savu modeli neizklāstīs, sacīja ministrs.

Tribunāla izveidošana ir attālas nākotnes jautājums, un ceļš uz to var būt sarežģīts, viņš piebilda.

Parastos apstākļos tiesiskais mehānisms būtu jārada cietušajai valstij, tomēr sadarbība ar Sīrijas valdību, pēc visa spriežot, ir izslēgta, norādīja Dambergs.

"Nedz Zviedrija, nedz citas valstis, ar kurām es esmu runājis, nav ieinteresētas sadarbībā ar Asada režīmu. Tas situāciju padara vēl sarežģītāku," sacīja ministrs.

"Daesh" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Daesh" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!