Foto: AFP/Scanpix

Trīs vīrieši, kuri Zviedrijas pilsētā Gēteborgā tika tiesāti par latviešu izcelsmes zviedru karikatūrista Lāša Vilka slepkavības plānošanu, piektdien tika attaisnoti, lai gan viņiem piesprieda soda naudu par ieroču glabāšanu.

Tiesa paziņoja, ka visi trīs ir attaisnoti par Vilka slepkavības plānošanu, bet viņiem piespriests naudas sods par atrašanos sabiedriskā vietā ar nažiem.

Abdi Azizs Mahamuds, Salars Sami Mahmuds un Abdi Veli Mahmuds tika aizturēti pērn septembrī, bet 28.decembrī Gēteborgas tiesa nolēma, ka vairs nav pamata turēt viņus apcietinājumā, un viņus atbrīvoja.

Prokurore pieprasīja katram no apsūdzētajiem piespriest vismaz trīs gadus cietumā. Divi no apsūdzētajiem ir Zviedrijas, bet viens ‒ Somālijas pilsonis.

Tomēr tiesa piektdien nolēma, ka ir par maz pierādīt, ka visi trīs lietā iesaistītie vīrieši bija bruņojušies, un lietas apstākļi ir nepietiekami, lai skaidri secinātu par viņu nodomiem.

"Es jau gaidīju, ka viņus attaisnos," Vilks teica ziņu aģentūrai TT pēc sprieduma nolasīšanas, norādot, ka "prokuroram šādās lietās ir sarežģīti sagādāt pietiekami daudz pierādījumu".

Zviedrijas otrā lielākajā pilsētā Gēteborgā 10.septembrī Zviedrijas pretterorisma vienība aizturēja četrus cilvēkus un drīz pēc tam no mākslas galerijas "Roda Sten" evakuēja apmēram 400 cilvēkus, kas apmeklēja mūsdienu mākslas biennāles atklāšanas pasākumu.

65 gadus vecais Vilks sākotnēji savā emuārā internetā bija rakstījis, ka apmeklēs pasākumu, tomēr to neizdarīja. Vilks ziņu aģentūrai TT sacīja, ka nebija informēts par plānoto uzbrukumu, tomēr esot atcēlis pasākuma apmeklējumu jau dienu iepriekš.

Apsūdzībā teikts, ka tiesājamie plānojuši Vilku nodurt. Visiem apsūdzētajiem aizturēšanas brīdī bija naži. Vienam no četriem aizturētajiem apsūdzības netika izvirzītas.

Zviedrijas mediji ziņoja, ka apsūdzētie ir saistīti ar Somālijas islāmistu kaujinieku grupējumu "Shebab", bet oficiāli šī informācija nav apstiprināta.

Iepriekš islāmisti ir rīkojuši teroraktus Zviedrijā, protestējot pret latviešu izcelsmes mākslinieka Lāša Vilka zīmētajām karikatūrām, kurās redzams suns ar pravieša Muhameda galvu un kuras pirmoreiz tika publicētas 2007.gada vasarā vairākos Zviedrijas laikrakstos. Vienu no šīm karikatūrām 2007.gada 18.augustā publicēja Zviedrijas reģionālais laikraksts "Nerikes Allehanda" kā ilustrāciju ievadrakstam par vārda brīvības svarīgumu, un tā izprovocēja musulmaņu protestus Ērebrū pilsētā, kur tiek izdots šis laikraksts. Musulmaņu valstis Afganistāna, Ēģipte, Irāna, Jordānija un Pakistāna, kā arī Islāma konferences organizācija oficiāli nosodīja šo publikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!