Foto: stock.xchng

Zviedrijā un Dānijā no putnu gripas šogad, domājams, miruši aptuveni 3000 roņu, otrdien paziņojušas Zviedrijas varasiestādes.

"Pagaidām Zviedrijas un Dānijas ūdeņos šogad miruši aptuveni 3000 roņu un, visticamāk, bija inficēti ar putnu gripas vīrusu H10N7," paziņoja Zviedrijas Jūras ūdenssaimniecības aģentūra.

Vīruss pirmo reizi tika konstatēts beigtos roņos, kas aprīlī tika atrasti Gēteborgas piekrastē, Zviedrijas dienvidrietumos.

Aģentūra norādīja, ka no vīrusa mirušo roņu skaits ir daudz lielāks, nekā sākotnēji tika domāts.

Oktobrīt tika lēsts, ka vīruss nogalinājis aptuveni 700 roņus, bet tagad zinātnieki secinājuši, ka vairums beigto dzīvnieku ir nogrimuši, tādēļ precīzu skaitu grūti noteikt.

"Mums joprojām nav skaidra priekšstata par to, cik daudz roņu skarti vai kā tieši infekcija izplatījusies," norādīja viens no aģentūras biologiem.

Aģentūra uzskata, ka vairums Zviedrijas roņu, visticamāk, inficējušies ar vīrusu, bet lielākā daļa attīstījusi antivielas, kas tos aizsargā.

Tiek lēsts, ka Zviedrijas ūdeņos mīt aptuveni 10 000 roņu.

Novembra beigās Vācijas varasiestādes Šlēsvigas-Holšteinas federālajā zemē ziņoja, ka no putnu gripas vīrusa miruši 1600 roņi.

Arī Norvēģijā un Nīderlandē ziņots par dažiem roņu nāves gadījumiem, kas saistīti ar putnu gripu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!