Foto: AFP/Scanpix/LETA

Galēji labējie Zviedrijas demokrāti (SD) ceturtdien paziņojuši, ka bloķēs jaunās valdības veidošanu, ja tiem netiks dota nekāda ietekme.

Lai gan SD ar savām balsīm nodrošināja konservatīvās Moderātu partijas pārstāvja Andreasa Norlena ievēlēšanu spīkera amatā, bet dienu vēlāk viņi atbalstīja centriski labējo partiju Aliansi neuzticības izteikšanā līdzšinējam premjerministram Stēfanam Levēnam, kurš pārstāv sociāldemokrātus, ceturtdienas konsultācijās par jaunās valdības veidošanu Zviedrijas demokrāti paziņojuši, ka neatbalstīs Alianses veidoto kabinetu.

"Mēs nedz aktīvi, nedz pasīvi neatbalstīsim valdību, kas nedod mums ietekmi," žurnālistiem norādīja SD līderis Džimijs Okesons. Parlamenta spīkeram doti četri mēģinājumi izraudzīt nākamo premjeru, kam būtu parlamenta atbalsts. Šis process var ievilkties nedēļām ilgi, taču, ja tas izgāzīsies, trīs mēnešu laikā būs jāsarīko jaunas vēlēšanas.

Uz jaunās valdības veidošanu pretendē gan Levēns, gan moderātu līderis Ulfs Kristersons. Tomēr nedz kreiso partiju neformālais bloks, nedz Alianse 9.septembrī notikušajās vēlēšanās nav izcīnījuši vairākumu.

Sociāldemokrāti un "zaļie", kas veido pašreizējo valdību, kā arī bijušo komunistu izveidotā Kreisā partija, kas Levēna mazākuma kabinetam nodrošina neoficiālu parlamentāro atbalstu, kopā vēlēšanās ieguva 144 deputātu vietas.

Savukārt opozīcijā esošā Alianse, kuras sastāvā ir moderāti, Centra partija, kristīgie demokrāti un liberāļi, izcīnīja 143 mandātus. Tikmēr Zviedrijas demokrāti, kas ievērojami nostiprinājuši savas pozīcijas parlamentā, kontrolē 62 vietas. Tomēr Levēns cer uz iespēju pārvilināt savā nometnē centristus un liberāļus, ja tiem vienīgā piedāvātā alternatīva būs sadarbība ar SD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!