Foto: Reuters/Scanpix

Zviedrijas drošības policija "Sapo" ceturtdien paziņoja, ka saskaras "grūtāku uzdevumu nekā jebkad agrāk", novēršot ārvalstu organizētus kiberuzbrukumus un spiegošanu, kā arī atklājot potenciālus "vientuļos vilkus", kas varētu sarīkot teroraktus.

"Sapo" vadītājs Anderss Tornbergs norādīja, ka vairākas valstis cenšas ievākt sensitīvu un stratēģisku informāciju par Zviedrijas politiku, ekonomiku, tehnoloģijām, zinātni un aizsardzību.

Šādi centieni notikuši gan "likumīgiem, gan nelikumīgiem" līdzekļiem, viņš pavēstīja, iepazīstinot ar dienesta ikgadējo ziņojumu.

"Sapo" identificējusi mēģinājumus iefiltrēties stratēģiskās kompānijās, organizācijās un valdības aģentūrās. Šo centienu vidū bijusi darbinieku uzrunāšana un pat mēģinājumi aģentiem pašiem iegūt tur darbu.

Tornbergs atzina, ka Krievija ir "galvenais izlūkošanas drauds Zviedrijai".

Viņš atteicās atklāt, kura valsts veikusi kiberuzbrukumus, lai iegūtu informāciju un traucētu informācijas tehnoloģiju sistēmu darbību, tomēr norādīja, ka šo uzbrukumu mērogs liecina, ka tos organizējusi valsts.

Tornbergs arī aicināja Zviedrijas varasiestādes uzlabot to kiberdrošības pasākumus.

Lai arī 2016. gadā samazinājies ārvalstu karotāju skaits, kas centušies pievienoties tādiem džihādistu grupējumiem kā "Islāma valsts", tomēr šādu kustību atbalstītāji ir "galvenais drauds", atzina "Sapo" analītiķe Anza Hāgstrema.

Saskaroties ar aizvien lielāku spiedienu Irākā un Sīrijā, "Daesh" ("Islāma valsts") ir aicinājusi atbalstītājus palikt mājās un sarīkot uzbrukumus tur "ar visiem iespējamajiem līdzekļiem", viņa pavēstīja, norādot uz pērn ar kravas automašīnām sarīkotajiem teroraktiem Vācijā un Francijā.

"Vientuļo vilku" radītie draudi joprojām ir problēma, atzina Hāgstrema.

"Sapo" arī novērojusi lielāku labējo un kreiso ekstrēmistu aktivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!