Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijas iedzīvotāju skaits pirmo reizi pārsniedzis desmit miljonus, piektdien paziņojis Zviedrijas Statistikas birojs.

Nav precīzi zināms, kad tas notika, kā arī to, kas ir pirmā šo robežu sasniegusī persona, jo varasiestādes kavējas, ziņojot par jaundzimušajiem un jaunajiem pastāvīgajiem iedzīvotājiem.

Vēl 2010. gadā tika prognozēts, ka Zviedrijas iedzīvotāju skaits desmit miljonus sasniegs 2021. gadā, tomēr tas audzis straujāk nekā prognozēts. Laikā no 2010. gada līdz 2015. gadam Zviedrijas iedzīvotāju skaits auga par 4 % gadā, Eiropas Savienības (ES) ietvaros atpaliekot vien no Luksemburgas. ES vidējais pieaugums ir 1 %.

Iedzīvotāju skaita pieaugumu ietekmē dzimstība un imigrācija.

"Galvenais iemesls, kāpēc iedzīvotāju skaits pieaug ātrāk nekā tika domāts pirms pāris gadiem, ir tas, ka bija vēsturiski augsts imigrācijas līmenis, kas kopš tā laika palielinājies vēl vairāk.

Demogrāfijas prognozes parasti sagaida, ka pozitīvais migrācijas saldo samazināsies līdz vēsturiski vidējam līmenim. Tas tomēr vēl nav noticis," interneta vietnei "The Local" skaidroja Statistikas biroja demogrāfijas lietu analītiķis Tūmass Jūhansons.

Pozitīvais dabiskais pieaugums pēdējo gadu laikā ik gadu bijis ap 20 000 līdz 25 000. Tikmēr pozitīvais migrācijas saldo ik gadu bija ap 45 000 līdz 78 000, lielākoties imigrācijas pieauguma dēļ, emigrācijas saglabājoties relatīvi stabilai.

"Apmēram trīs ceturtdaļas iedzīvotāju skaita pieauguma var izskaidrot ar pozitīvo migrācijas saldo. Tādēļ var teikt, zināmā mērā vienkāršojot, ka imigrācija izraisa strauju iedzīvotāju skaita pieaugumu," atzina Jūhansons.

Kad Statistikas biroja priekštecis "Tabellverket" 1749. gadā sāka apkopot statistiku par iedzīvotāju skaitu, Zviedrijā dzīvoja apmēram 1,8 miljoni cilvēku.

Tiek prognozēts, ka Zviedrijas iedzīvotāju skaits 2024. gadā sasniegs 11 miljonus, bet 2060. gadā - 13 miljonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!