Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zviedrijas kosmosa aģentūras (SSC) pirmdien no "Esrange" kosmosa centra palaistā izmēģinājuma raķete darbības traucējumu dēļ piezemējās kaimiņvalstī Norvēģijā, ziņo aģentūra "Reuters".

Raķete sasniegusi 250 kilometru augstumu. Šādā augstumā eksperimenti ar raķeti tika veikti nulles gravitācijā, paziņojumā norādīja kosmosa aģentūra.

"Tā piezemējās kalnos 1000 metru augstumā un 10 kilometru attālumā no tuvākās apdzīvotās vietas," otrdien komentēja SSC komunikācijas vadītājs Filips Olsons.

Raķete piezemējusies 15 kilometrus iekšā Norvēģijas teritorijā, kas ir 40 kilometrus no plānotās nosēšanās vietas.

Ir rutīnas, kuru laikā kaut kas var noiet greizi un mēs esam informējuši gan Zviedriju, gan Norvēģiju, kā arī citus iesaistītos dalībniekus, uzsvēra Olsons.

Tomēr Norvēģijas Ārlietu ministrija izteikusi kritiku, ka valsts nav tikusi pienācīgi informēta par raķetes neveiksmīgo nolaišanos vai tās atgūšanu. Ministrija arī uzsvēra, ka tā uztver nopietni jebkuru neatļautu darbību valsts teritorijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Kad notiek šāds robežas pārkāpums, ir svarīgi, lai atbildīgie nekavējoties informētu attiecīgās Norvēģijas varasiestādes, izmantojot atbilstošus kanālus," brīdināja ministrija.

"Texus-58" raķete ir daļa no Eiropas programmas, ko pasūtījusi Eiropas Kosmosa Aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!