Foto: AFP/Scanpix
Latviešu izcelsmes zviedru mākslinieks Lāšs Vilks, kurš par savām islāma pravieša Muhameda karikatūrām ir saņēmis nāves draudus, trešdien paziņoja, ka vasarā Malmē plāno jaunu izstādi ar darbiem, kuros būs redzams pravietis Muhameds.

"Ir svarīgi turpināt, jo, padodoties briesmām un atkāpjoties, notiek atteikšanās no demokrātijas principa," sacīja Vilks.

Vilks ir vairākkārt saņēmis nāves draudus, kopš viņa zīmētā karikatūra, kurā ir attēlots suns ar pravieša Muhameda galvu, 2007.gadā tika publicēta Zviedrijas reģionālajā laikrakstā "Nerikes Allehanda", ilustrējot komentāru par vārda brīvību, un izprovocēja musulmaņu protestus Ērebrū pilsētā, kur tiek izdots šis laikraksts.  

Arī jaunajos Vilka darbos būs suns ar pravieša Muhameda galvu - taču šoreiz tas būs redzams tādu slavenu mākslinieku kā Klods Monē un Pīters Pauls Rubenss gleznās.

Grūti prognozēt vai izstāde, kas plānota jūlijā kādā Malmes galerijā, izraisīs jaunus protestus un draudus, atzina mākslinieks.

"Reiz tam ir jābeidzas," sacīja Vilks.

Malmē trešdaļa iedzīvotāju ir dzimuši ārpus Zviedrijas. Pēc Malmes Islāma centra datiem, pilsētā un tās apkaimē dzīvo ap 100 tūkstošiem musulmaņu.

2009.gadā amerikāniete Kolīna Larouza, kas pazīstama ar iesauku Džihāda Džeina, tika aizturēta ASV līdz ar septiņiem citiem aizdomās turētajiem saistībā ar plāniem nogalināt Vilku. Larouzai ir izvirzītas apsūdzības terorismā un viņa ir atzinusi savu vainu. Viņai draud mūža ieslodzījums.

Pagājušajā gadā Gēteborgā tiesa pierādījumu trūkuma dēļ attaisnoja trīs musulmaņus, kuri bija apsūdzēti Vilka slepkavības plānošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!