Divi Zviedrijas ministri ceturtdien paziņoja, ka vēlas skolās par obligātām noteikt dzimumaudzināšanas un fizkultūras stundas ārzemēs dzimušām meitenēm, kuras bieži no tām tiek atbrīvotas kultūras apsvērumu dēļ.
Avīzē "Dagens Nyheter" publicētā rakstā izglītības ministrs Jāns Bjerklunds un integrācijas un dzimumu līdztiesības ministre Njamko Sabuni aicina atcelt likumu, kas ļauj skolēnus "īpašos apstākļos" atbrīvot no dažiem mācību priekšmetiem.

"Ir jāatceļ tiesības atbrīvot no dažiem mācību priekšmetiem skolēna ticības, mājas apstākļu, reliģisku vai kultūras iemeslu dēļ," raksta ministri.

27% ārpus Zviedrijas dzimušo meiteņu, kuras mācās Zviedrijas skolās, neapmeklē fizkultūru, peldēšanu vai dzimumaudzināšanu un nepiedalās skolu ekskursijās, teikts ministru pieminētā doktora disertācijā.

Meitenes visvairāk tiek atbrīvotas no dzimumaudzināšanas stundām un visvairāk no tām atprasās Tuvajos Austrumos dzimušās, kuru vecāki nevēlas, lai viņas tās apmeklētu, norāda Bjerklunds un Sabuni.

"Dažām no šīm meitenēm dzimumaudzināšana skolā varētu dot vielu diskusijām par dzimumu līdztiesību, kas citādi mājās netiek apspriesta," raksta ministri.

Sākotnēji skolēni no mācību priekšmetiem tika atbrīvoti retos gadījumos, taču "tas ir nesaprātīgi, ka vairāk nekā ceturtdaļa ārzemēs dzimušu meiteņu skolā neapmeklē svarīgus priekšmetus".

"Visiem skolēniem pienākas izglītība, un tas ir izteikts mācību programmā. Tikai tāpēc, ka vecākiem nav tāda paša viedokļa, kas skolēniem būtu jāmācās, nenozīmē, ka viņi drīkstētu liegt saviem bērniem šo izglītošanu," raksta Bjerklunds un Sabuni.

Ministru pārstāvētā Liberālā partija iespējamās izmaiņas likumdošanā izskatīs oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!