Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zviedrijas parlamentā uzticības balsojums par jauno premjerministru notiks 16.janvārī, trešdien pavēstīja parlamenta spīkers Andreass Norlens.

Viņš norādīja, ka dotu priekšroku tam, ka balsojums notiek pirms Ziemassvētku brīvdienām. Tomēr viņš piekritis partiju līderu lūgumiem, lai viņiem tiktu atvēlēts vairāk laika domstarpību atrisināšanai. Norlens nenosauca kandidāta vārdu, bet sacīja, ka "īpaša atbildība" gulstas uz sociāldemokrātu un konservatīvo līderiem Stēfanu Levēnu un Ulfu Kristersonu.

Parlaments divos uzticības balsojumos pēc septembrī notikušajām vēlēšanām noraidījis Levēnu un Kristersonu, kas vada lielākās Zviedrijas partijas.

"Tagad, kad mums priekšā ir trešais balsojums, es gribētu, lai tas notiktu par kandidātu, kas ir ievēlams," preses konferencē parlamentā sacīja Norlens.

Spīkers vēl divas reizes var ierosināt kandidātus premjera amatam. Ja valdības vadītājs arī tad netiek apstiprināts, automātiski tiek izsludinātas jaunas vēlēšanas.

Ja trešais piegājiens cietīs neveiksmi, ceturtais balsojums tiks rīkots 23.janvārī, sacīja Norlens. Ja arī tad premjers netiks izraudzīts, jaunas parlamenta vēlēšanas notiks vēlākais 21.aprīlī.

9.septembra parlamenta vēlēšanas noslēdzās ar abu lielo alianšu neizšķirtu, un nedz vienai, nedz otrai parlamentā nav vairākuma. Abas alianses arī noradījušas iespēju sadarboties ar labējo populistu partiju Zviedrijas demokrāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!