Foto: F64
Zviedrijas pilsētas Jēvlē ikgadējo rotājumu - salmu āzi - šogad mēģināts nolaupīt ar helikoptera palīdzību, vēsta Zviedrijas mediji.

13 metrus augstais salmu āzis ik gadu cieš no vandāļu uzbrukumiem un Ziemassvētkus pārdzīvojis tikai 11.reizes tradīcijas pastāvēšanas laikā.

Tradicionāli par godu svētku sezonai uzslietais salmu āzis Jēvlē centrālajā laukumā ticis dedzināts tik bieži, ka tas gandrīz kļuvis par Ziemassvētku rituālu.

Salmu āzis pilsētā uz ziemeļiem no Stokholmas pirmo reizi uzstādīts 1966.gadā, un kopš tā laika tas ticis nodedzināts jau 24 reizes.

Lai nodrošinātu āža izdzīvošanu svētku sezonā, Jēvlē pašvaldība nolīgusi statujai apsardzi, kas to uzmana visu diennakti, vēsta "The Local".

Šogad neviens vēl nav mēģinājis nodedzināt salmu skulptūru, taču divi vīrieši mēģinājuši uzpirkt apsargus, lai nolaupītu salmu āzi ar helikopteru.

Apsargiem piedāvāti 50 000 Zviedrijas kronu (3875 latu), lai viņi pamestu savu posteni, tādā veidā ļaujot aizvest statuju.

Jēvlē salmu āža liktenim seko līdzi cilvēki no visas pasaules - internetā figūru var aplūkot ar vebkameras palīdzību, kā arī sekot līdzi āža bloga un tvitera vēstījumiem.

Lai glābtu zviedru tradicionālo veiksmes simbolu, ir izmēģināti aizsardzības pasākumi ar dažādiem panākumiem, tai skaitā apklāšana ar ugunsdrošu materiālu, apsardzes izvietošana un uzraudzība ar interneta videokamerām.

Tomēr vairums uzslieto salmu āžu ir nodedzināti, bieži dažu stundu laikā pēc uzstādīšanas pirmajā decembra nedēļā. Pagājušā gadā āzis tika nodedzināts 23.decembra naktī, bet 2008.gadā statuja pārdzīvoja Ziemassvētkus, taču tika nodedzināta 27.decembrī.

Vainīgie notverti reti, taču 2001.gadā par vainīgu atzīts kāds 51 gadu vecs amerikāņu tūrists, kuram nācās pavadīt 18 dienas cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!