Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zviedrijas sociāldemokrātu līderis un līdzšinējais premjers Stēfans Levēns trešdien pārvarējis būtisku šķērsli uz atkārtotu nonākšanu valdības vadītāja amatā, nodrošinot būtiski svarīgas partijas atbalstu.

Kreisā partija, kas valdības apstiprināšanas procesā tikusi pie izšķirošajām balsīm, paziņojusi, ka piektdien gaidāmajā balsojumā atturēsies.

Tiesa gan, Kreisās partijas līderis Jonass Sjēstets brīdināja, ka viņa partija ir gatava balsot pret jauno valdību, ja tā virzīs darba tiesību reformu un priekšlikumus, kuru rezultātā jaunajās mājās varētu celties īres cenas.

Šādas nostādnes ietvertas vienošanās projektā, kuru noslēguši sociāldemokrāti, "zaļie", Centra un Liberāļu partijas.

"Mēs ceram, ka valdība nevirzīs priekšlikumus, kas apdraud tās eksistenci," žurnālistiem sacīja Sjēstets, priekšlikumus raksturojot kā "sarkanās līnijas".

Sagaidāms, ka parlamenta spīkers Andreass Norlens nominēs premjera amata kandidātu balsojumam piektdien.

Apstiprināšanai premjera amatā kandidātam ir jāpanāk, ka parlamentā, kurā pavisam ir 349 vietas, pret viņu balso mazāk nekā puse jeb 175 deputātu.

Ja Kreisā partija balsotu kopā ar konservatīvajiem, kristīgajiem demokrātiem un Zviedrijas demokrātiem, pret Levēnu būs nobalsojuši 182 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!