Foto: Shutterstock
Zviedrijas tiesa trešdien atbrīvoja no apcietinājuma par pravieša Muhameda karikatūru autora Lāša Vilka slepkavības plānošanu apsūdzētos trīs vīriešus.

Apsūdzētajiem spriedums tiks nolasīts 20.janvārī.

"Vairs nav iemesla paturēt viņus apcietinājumā," laikrakstam "Expressen" skaidroja galvenais tiesnesis Henriks Vinmans.

Noslēguma runā prokurore Agneta Hildinga Kvarnstrēma pieprasīja apsūdzētajiem piespriest vismaz trīs gadu cietumsodu, turpretī apsūdzēto advokāts uzsvēra, ka ir maz pierādījumu, un pieprasīja atbrīvot savus klientus.

Kopš Zviedrijas provinces laikrakstā Vilks 2007.gadā, ilustrējot redakcijas ievadrakstu izteiksmes brīvības aizstāvībai, publicēja karikatūras, kurās Muhameds attēlots ar suņa ķermeni, viņam nāves draudi izteikti vairākkārt.

Uzbrukumu Vilkam plānojis Zviedrijā dzīvojošais Somālijas pilsonis Abdi Azizs Mahamuds, kā arī Zviedrijas pilsoņi Salars Sami Mahamuds un Abdi Veli Mohamuds, liecina Gēteborgas tiesā iesniegtie dokumenti. Apsūdzētie ir 24-26 gadus veci.

Jau ziņots, ka aizdomās par terorakta gatavošanu 11.septembrī Zviedrijas policija Gēteborgas pilsētas mākslas biennāles norises vietā "Röda Sten" arestēja četras personas, pirms tam no ēkas evakuējot vairākus simtus cilvēku.

Trim no šim četriem tagad izvirzītas apsūdzības, ceturtais aizturētais pierādījumu trūkumu dēļ atbrīvots.

Mākslas biennāli plānoja apmeklēt Vilks.

Pie apsūdzētā Somālijas pilsoņa un abiem Zviedrijas pilsoņiem arestēšanas brīdī tika atrasti naži, un viņi bija plānojuši Vilku nodurt.

Presē iepriekš bija izskanējušas ziņas, ka trijotne ir saistīta ar Somālijas islāmistu kaujinieku grupējumu "Shebab", tomēr Kvarnstrēma iepriekš apgalvoja, ka viņas rīcībā nav nekādu liecību, kas šos pieņēmumus pamatotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!