Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zviedrijas tiesa trešdien 22 gadus vecam patvēruma meklētājam no Afganistānas, kas martā uzbrukumā ar nazi savainoja septiņus cilvēkus, par slepkavības mēģinājumu piesprieda mūža ieslodzījumu.

Policija 3. martā Vetlandā, 190 kilometru uz dienvidaustrumiem no Gēteborgas, pēc 18 minūtes ilgušā uzbrukuma Tamiru Sultani sašāva un aizturēja.

Izmeklētāji noraidīja versiju, ka uzbrukumam bijis teroristisks motīvs, un aizdomās turamo apsūdzēja septiņos slepkavības mēģinājumos.

Ekšē Apgabaltiesa nolēma, ka Sultani pēc soda izciešanas tiks deportēts. Viņš arī pats norādījis, ka vēlas doties atpakaļ uz Afganistānu.

Sultani 3. martā Vetlandā ar 22 centimetrus garu nazi uzbruka septiņiem vīriešiem.

Divu upuru savainojumi bija smagi, bet pārējo traumas nebija dzīvībai bīstamas.

Tiesa spriedumā norādīja, ka Sultani izmantojis virtuves nazi, ko viņš paņēmis savā dzīvoklī, "jo bijis ļoti sarūgtināts", par kaut ko zaimojošu, kas nodarīts viņa dievam. Sultani "gribēja nogalināt cilvēku", kas, kā noprotams, bijis saistīts ar šo aizvainojumu.

"Nav atklājies nekas, ka Tamims Sultani iepriekš būtu bijis plāns ievainot septiņus cilvēkus, kas ir cietušie šajā lietā, vai arī mēģināt viņus nogalināt," norādīja tiesa, piebilstot, ka tiesājamais nav pazinis cilvēkus, kam viņš uzbrucis.

Tomēr pastāvēja "konkrētas briesmas", ka cietušie aizies no dzīves, turklāt Sultani "visos gadījumos vardarbību tieši vēris pret cilvēku vitālajiem orgāniem".

Sultani lūdza piešķirt patvērumu 2016. gadā. Prāvas gaitā tiesājamais norādīja, ka viņam nav izdevies atrast pastāvīgu darbu un ka viņš veicis dažādus pienākums kā māceklis.

Pēc pagaidu uzturēšanās atļaujas termiņa beigām viņš vairs nav varējis strādāt vai mācīties.

2020. gada novembrī viņš lūdzis atjaunot pagaidu uzturēšanās atļauju, un imigrācijas dienesti šajā lietā lēmumu vēl nav pieņēmuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!