Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos atrasta padomju zemūdene, kas nogrima 1940.gada 3.janvārī tā sauktā Ziemas kara laikā starp PSRS un Somiju.

Zemūdenes "S-2" vraku uzgājusi grupa zviedru dārgumu meklētāju, kuri, izmantojot ar tālvadības pulti vadāmu zemūdens kameru, pirms diviem gadiem pie Ālandu salām atrada vēl vienu krievu zemūdeni - "ŠČ-305".

Pagaidām zemūdene tiek uzskatīta par brāļu kapu apbedījumu un par tās atrašanu tiks ziņots Zviedrijas varasiestādēm, kuras pieņems galīgo lēmumu par tās atrašanās vietas koordinātu publiskošanu, ziņo aģentūra ITAR-TASS.

"Mēs sākām "S-2" meklēšanu pirms desmit gadiem, un katru vasaru bez rezultātiem pētījām tās bojāejas iespējamo kvadrātu. Cerības faktiski izsīka, kad mēs pēkšņi zemūdeni uzgājām," stāsta zemūdens dārgumu meklētājs Bjorns Rusenlefs. "Priekšgala nodalījums bija uzspridzināts. Acīmredzot tā uzbrauca mīnai. Tāpēc identificēšana aizņēma ļoti ilgu laiku."

Svēdrakvarkena šaurumā nogrimusī zemūdene "S-2" bija pirmā, kura tika iznīcināta Ziemas kara laikā, un tā pēc ūdens tonnāžas bija arī lielākais peldlīdzeklis, kas gāja bojā PSRS un Somijas konflikta laikā. Visi 50 zemūdens apkalpes locekļi tika atzīti par bezvēsts pazudušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!