Foto: EPA/Scanpix/LETA

Zviedrijas valdība ceturtdien ierosinājusi jaunu likumprojektu, lai aizliegtu aktivitātes, kas saistītas ar ekstrēmistu grupējumiem.

Valdība ar šo soli cenšas pastiprināt pretterorisma likumus, kas ir būtiska Turcijas prasība saistībā ar Zviedrijas pievienošanos NATO.

"Šī ir plašāka kriminalizācija, kuras mērķis ir virkne darbību teroristu organizācijā, kurām nav jābūt tieši saistītām ar konkrētu teroristu noziegumu," preses konferencē sacīja Zviedrijas tieslietu ministrs Gunnars Stremers.

Jaunais likums kriminalizētu tādas darbības kā aprīkojuma uzturēšana, nometņu vai sanāksmju vietu organizēšana, ēdiena gatavošana vai transporta organizēšana teroristu organizācijai, sacīja ministrs, uzsverot, ka jaunais likums nozīmētu "būtisku darbības jomas paplašināšanu salīdzinājumā ar pašreizējiem tiesību aktiem".

Lai likumprojekts nebūtu pretrunās ar Zviedrijas likumiem par pulcēšanās brīvību, Zviedrija novembrī grozīja savu konstitūciju, lai ļautu ierosinātajam likumprojektam virzīties uz priekšu.

Valdības mērķis ir martā nodot likumprojektu balsošanai parlamentā un panākt, kas tas stājas spēkā jau jūnijā.

Zviedrija pastiprina pretterorisma likumus kopš 2017.gada, kad teroristu grupējuma "Islāma valsts" atbalstītājs ar kravas mašīnu iebrauca cilvēku pūlī uz vienas no dzīvākajām gājēju ielām Stokholmas centrā. Teroraktā dzīvību zaudēja pieci cilvēki.

Pagājušā gada maijā Zviedrija un Somija iesniedza pieteikumu dalībai NATO, taču Turcija ir izvirzījusi vairākus nosacījumus, kas abām valstīm jāizpilda pirms Ankaras atbalsta saņemšanas.

Cita starpā Turcija ir pieprasījusi, lai Zviedrija aktīvāk vēršas pret ekstrēmistu grupējumiem un izdod desmitiem cilvēku, galvenokārt kurdus, kurus Ankara uzskata par teroristiem vai 2016.gadā notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma līdzdalībniekiem.

Tomēr situāciju papildus sarežģījusi janvāra otrajā pusē Stokholmā notikusī protesta akcija, kuras laikā labējais ekstrēmists Rasmuss Paludans pie Turcijas vēstniecības sadedzināja Korānu. Zviedrijas varasiestādes, neskatoties uz Ankaras iebildumiem, bija atļāvušas šo protesta akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!