Foto: DELFI

Zviedriju Baltkrievijā vīzu jautājumos no otrdienas sāk pārstāvēt Igaunijas vēstniecība Minskā, ziņo Igaunijas Ārlietu ministrija.

Zviedrijas vēstniecība Baltkrievijā ir pārtraukusi darbu pēc abu valstu diplomātiskā konflikta, kura laikā Baltkrievija izraidīja no valsts Zviedrijas diplomātus.

Vienošanās starp Stokholmu un Tallinu par Zviedrijas pārstāvēšanu vīzu jautājumos stājās spēkā jau pirmdien, bet Igaunijā tad atzīmēja Neatkarības atjaunošanas dienu, tāpēc vēstniecība Minskā bija slēgta.

Zviedrijas un Baltkrievijas diplomātiskais skandāls sākās neilgi pēc tam, kad jūlija sākumā no zviedru lidmašīnas, kura nelegāli šķērsoja Baltkrievijas robežu, tika nomesti rotaļu lācīši ar lozungiem par vārda brīvību.

Pēc tam Minska nepagarināja akreditāciju Zviedrijas vēstniekam Stefanam Eriksonam, savukārt Stokholma paziņoja, ka nepieņems jauno Baltkrievijas sūtni un pieprasīja lai pārējie divi Baltkrievijas vēstniecības darbinieki atgriežas dzimtenē. Baltkrievija atsauca savu vēstniecību Zviedrijā un aicināja Zviedriju darīt to pašu ar savu pārstāvniecību Minskā.

Baltkrievija noraidīja konflikta saistību ar rotaļu lācīšu " desantu", bet norādīja, ka Zviedrijas vēstnieks ir "postījis abu valstu attiecības".

Jau vēstīts, ka daudzas valstis kritizējušas Baltkrieviju, sakot, ka tajā netiek ievērotas cilvēktiesības, savukārt pret tiem, kuri nepiekrīt prezidenta Aleksandra Lukašenko viedoklim, tiek vajāti. Nereti opozīcijas pārstāvji ir tikuši arestēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!