Foto: Publicitātes foto
Metāla jumtu vēsture ir sena kā pasaule. Romieši vara jumtu bija uzlikuši Panteonam un tas saglabājās līdz Romas impērijas bojāejai. Kronborgai, renesanses laika pilij, kas bija prototips Elsinoras pilij Šekspīra Hamletā, vara jumtu uzlika 1520. gadā, un tā nomaiņu veica tikai 500 gadu vēlāk – 2009. gadā, pils rekonstrukcijas laikā. Cinkotā skārda jumtu uzplaukums sākās 19. gadsimtā ar Vācijā celto Sv. Katerīnas baznīcu 1890. gadā. Cinkojuma slānis aizsargāja tērauda loksni no atmosfēras ietekmes un rūsas.

Kā top metāla jumti

Mūsdienās Balex Metal (Kingspan grupas uzņēmuma) piedāvātie jumta segumi tiek ražoti no ArcelorMittal tērauda un ir pārklāti ar 275 g/m² cinka kārtu. ArcelorMittal ir viena no pasaulē lielākajām metāla ražotājkompānijām. Tās ražotais tērauds ir izmantots Reihstāga atjaunošanai Berlīnē, Vemblija stadionā Londonā un pasaulē augstākajā celtnē Burj Khalīfahn Dubaijā.

ArcelorMittal jumtu tērauds, ko Balex Metal izmanto jumtu ražošanā, ir pārklāts ar poliesteru. Ir pieejami trīs pārklājuma biezumi - poliesters – 25 µm, La Perla – 35 µm un biezākais Cesar – 55 µm. Šeit strādā princips – jo biezāk, jo labāk, jo ilgāk. Pārklājums dod iespēju izvēlēties vispiemērotāko toni savas mājas jumtam. Jumta toņu izvēle, salīdzinājumā ar citiem jumtu materiāliem, metāla jumtiem ir plaša. No ugunīgi sarkanas līdz signāl zilam vai nakts melnam. Variet izvēlēties kaut vai spilgti dzeltenu, - lai kaimiņi var izmantot "to māju ar dzelteno jumtu" kā orientieri, stāstot pie kura ceļa gala nogriezties. Bet, izvēloties krāsu savam jumtam, jāatceras, ka tā būs uz ilgu laiku. Jo metāla jumti kalpo ilgi.

Eiropā, ne Amerikā

Mainīgajos Eiropas klimatiskajos apstākļos, kur ziemā sals un vasarā svelme, metāla jumti ir ieņēmuši stabilu vietu. Tieši mehāniskā izturība pret laika maiņām, apvienojumā ar ilgmūžību kalpošanā, ir izvirzījusi metāla jumtus Eiropā tieši pirmajā vietā. Jo atšķirībā no Amerikas, kur dominē bitumena bāzes jumtu materiāli, pie mums svarīgi ir, lai jumts kalpotu 30, 40 un vairāk gadu.

Kāpēc metāla jumti

Metāla jumti ir salīdzinoši viegli – tā jumta klājuma svars ir tikai līdz 5 kg/m², kas ir 10 reizes mazāk kā māla dakstiņiem. Vēl svarīgi, ka tos var labi izmantot jumtiem ar mazu slīpumu, līdz pat 8°.

Mūsdienās daudz tiek runāts par vairākkārt pārstrādāto materiālu izmantošanu, - metāla jumti pēc to demontāžas ir 100% pārstrādājami. Jau tagad to ražošanā daļēji tiek izmantots pārstrādātais metāls.

Ar metāla jumtiem ir viegli – tie neapaug ar sūnu, tie nav jāmazgā vai kā īpaši jākopj. Uzliec un aizmirsti.

Kā galvenais mīnuss metāla jumtiem tiek minēts to skaļums lietus laikā. Tas gan vairāk attiecas uz kaimiņu mājas jumtu, jo nosiltinātam jumtam skaņa cauri netiek un lielākais troksnis ir no ūdens krišanas uz palodzēm un jumta logiem.

Šobrīd ir divi labi iemesli jumta iegādei, jo Balex Metal piedāvā pirmkārt - 50% atlaidi standarta specelementiem, pērkot tos kopā ar jumtu no 100m², otrkārt, bezmaksas transportu gan notekām, gan jumtam, ko pasūtat kopā ar tām. Balex Metal – īstie jumti šajā rudenī.

Aizpildiet cenas pieprasījumu tieši savam projektam: https://balex.eu/lv/zinasanu-baze/aktualitates/286-divi-labi-iemesli-jaunam-jumtam-tagad

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!